Wielkopolski kawior

Food&Friends

Wielkopolski start

Najbardziej znany jest chyba astrachański i irański. W Rosji rybacy pozyskiwali go już w XII wieku, a czterysta lat później car Iwan Groźny oficjalnie wprowadził go do kremlowskiego menu, w którym króluje do dziś. W polskich rzekach jesiotra, z którego pozyskuje się kawior, nie widziano już od kilkudziesięciu lat, a był kiedyś dość popularną rybą. Dotarliśmy do miejsca, w którym przywraca się go na nasze stoły, a także, wykorzystując jego ikrę, produkuje się kulinarny unikat.

 

 

Cały artykuł znajdziesz w naszym magazynie nr 2/2015 (24).

 

  • Wielkopolski_kawior0001
  • Wielkopolski_kawior0002
  • Wielkopolski_kawior0003
  • Wielkopolski_kawior0004
  • Wielkopolski_kawior0005
  • Wielkopolski_kawior0007
  • Wielkopolski_kawior0008
  • Wielkpolski_kawior0006
  • Wielkpolski_kawior0009

Share