Holy summer!

Food&Friends

holy smoke 040

 

W wakacyjnej edycji FOOD & FRIENDS zapraszamy Was między innymi na wyprawę do HOLY SMOKE BBQ - miejsca, gdzie w kłębach pachnącego dymu święci triumfy amerykańska kultura barbecue oraz na soczystą wycieczkę do HOLY GREENS, gdzie rozkoszować się można zielonymi i orzeźwiającymi smakami, które idealnie nadają się na leniwe letnie obiady. 

 

 

„EAT YOUR GREENS” Z MARCHEWKAMI MARYNOWANYMI W IMBIRZE I HUMMUSEM Z CZERWONYMI BURAKAMI

(4 porcje) 


MARCHEWKI GOTOWANE W IMBIRZE
400 ml marchwi
imbir (2 cm)
50 ml octu (12%)
50 ml cukru
150 ml wody


HUMMUS Z CZERWONYMI BURAKAMI
40 g tahini
2 duże czerwone buraki
(250 g)
200 g ciecierzycy
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny


ZIOŁOWY WINEGRET
150 ml oliwy tłoczonej
na zimno
1 duży pęczek pietruszki,
bazylii i tymianku
sok z 1/2 cytryny
1/2 zielonej papryki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
75 ml wody
sól
pieprz


DO PODANIA
400 ml quinoi
2 awokado
1 brokuł
1/2 ogórka
100 ml pestek dyni i ziaren
słonecznika (suszone)
mix sałat


MARCHEWKI GOTOWANE W IMBIRZE: Przygotuj zalewę z octu, cukru, wody i pokrojonego na kawałki imbiru ● Zalej nią drobno startą marchew ● Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny przed podaniem ● Zalewę można przechowywać ok. 5 dni w chłodnym miejscu. 


HUMMUS Z CZERWONYMI BURAKAMI: Ugotuj buraki ● Zmiksuj tahini, buraki, ciecierzycę, czosnek i sok z cytryny na gładki
krem. 


ZIOŁOWY WINEGRET: Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj ● Dopraw solą i pieprzem.


SPOSÓB PODANIA: Ugotuj quinoę, sparz brokuł ● Awokado pokrój w plastry, a ogórek zetrzyj lub pokrój w drobne paski
● Opłucz sałatę, osusz ją i wyłóż na półmisek ● Ułóż na niej quinoę, awokado, marchew i ogórek ● Podziel brokuł na
mniejsze cząstki i ułóż je, posypując pestkami dyni i ziarnami słonecznika ● Na wierzch dodaj hummus i podawaj
z winegretem wlanym do osobnego naczynia.

 

 

Share