Aktualności

BALI

Bali intro

 

Bali to wyspa, która zachowała swoje dziedzictwo kulturowe i jest miejscem zupełnie wyjątkowym nie tylko w skali Indonezji, ale również całego świata. Mieszkają tu przedstawiciele różnych kultur i religii, ale to hinduistyczna część społeczności wywarła największy wpływ na lokalną architekturę i kuchnię. Wystarczy rozejrzeć się dookoła. 

  

Czytaj więcej...

CULINARY HERITAGE

Uroczysko intro

 

Choć nazwa Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest dość skomplikowana, a przynajmniej tak brzmi, kryje się za nią to, co najprostsze i nam najbliższe – produkty i smaki naszego regionu. Niedawno w Kotlinie Dzierżoniowskiej odbyło się spotkanie jakiego z pewnością dawno nie widziały te okolice. Położona za morzem i oddalona o kilkaset kilometrów Skania przybyła na jeden wyjątkowy wieczór na Dolny Śląsk.

  

Czytaj więcej...

Ed Red - Warszawa

Ed Red intro

 

Sezonowane mięso niezmiennie króluje w autorskim menu Adama Chrząstowskiego. Szef kuchni podbił serca miłośników mięsa jakością i odkrywaniem przed nimi nowych wymiarów smaku. O krakowskiej restauracji Ed Red zrobiło się głośno już dwa lata temu. Wtedy w rozmowie z „Food & Friends” szef kuchni snuł plany powtórzenia sukcesu w stolicy – teraz jego życzenie się ziściło i tym razem odwiedzamy Ed Red w jego warszawskiej odsłonie.

  

Czytaj więcej...

WIEDEŃ

Wiede 

 

Kto nie zna sznycla po wiedeńsku, tortu Sachera, austriackich wurstów i paru innych specjałów kojarzonych z tym miastem? Te dania to niemal jazda obowiązkowa dla gości odwiedzających austriacką stolicę. My przy pomocy naszych ludzi w Wiedniu staraliśmy się jednak dotrzeć także do tych, którzy zmieniają kulinarny portret tego statecznego miasta. 

   

Czytaj więcej...

CHEF’S TABLE - KONKURS

Thermomix Still

 

 

Jesteś szefem kuchni albo marzysz o tym, by nim być? Pracujesz w zawodzie? Teraz możesz wygrać niezastąpione urządzenie wielofunkcyjne Thermomix TM5, które przybliży twoje potrawy do doskonałości.

  

Czytaj więcej...

POZNAŃSCY KUCHARZE RAZEM 5 EDYCJA

PKR start

 

Tym razem miejscem spotkania 12 czołowych poznańskich kucharzy była piękna nowopowstała restauracja The Time w kompleksie Młyńska12. Gospodarz wydarzenia Roman Kosmalski zaprosił do siebie kolegów i koleżankę: Ernesta Jagodzińskiego, Michała Kutra, Jakuba Kasprzyka, Dawida Łagowskiego, Artura Skotarczyka, Patryka Dziamskiego, Tomasza Purola, Sergiusza Hieronimczaka, Dominikę Słaboń, Grzegorza Olejarkę, Mateusza Mikułę i Macieja Majewskiego. Tematem wieczoru było hasło „Świadek czasu – zwiastun przyszłości”. 

  

Czytaj więcej...

CROSS BALTIC COOKING

CBC

 

Nowe szaty, Ulubione adresy i kilka innych powodów skłoniły  nas do zaproszenia naszych wyjątkowych gości na unikatową kulinarną przygodę przygotowaną w Hotelu Bellotto.                                                                                                                                                                        

 

 

 

Czytaj więcej...