Aktualności

URBAN FARM

Urban farm

  

Commis Made, czyli czwarte spotkanie polskich szefów kuchni organizowane przez restaurację Metamorfoza odbyło się pod znakiem miejskiej farmy. Hala i dach Stoczni Gdańskiej zostały zmienione w „zieloną szkołę” dla dziesięciu czołowych polskich szefów kuchni.                                                                                                                                               

  

 

 

Czytaj więcej...

KOPENHAGA

farm

 

Gdy odwiedziliśmy sześć lat temu szefa René Redzepiego, jego Noma wspięła się na sam szczyt – została uznana za najlepszą restaurację świata, a określenie New Nordic Cusine było w świecie wielkiej gastronomii odmieniane przez wszystkie przypadki na wszystkich kontynentach. Ci, którzy nazywali ludzi Nomy Seal Fuckers, wreszcie zamilkli. Niedawno szef Redzepi ogłosił, że formuła restauracji już się wyczerpała i lokal z końcem roku zamknie swoje podwoje. Postanowiliśmy odwiedzić miejsca i szefów, których życie – nie tylko zawodowe – odmieniła Noma. Część z nich prowadzi własne świetne restauracje, które pną się coraz wyżej w światowych rankingach. Dla wielu są też inspiracją, bo w Kopenhadze wciąż powstają nowe ciekawe miejsca. To Noma dała impuls, by miasto stało się światowym kreatorem gastrotrendów.

 

 

Czytaj więcej...

TACO? TAK!

  Taco tak

 

Rosio Sánchez, dawniej pastry chef w Nomie, porzuciła fine dining i otworzyła restaurację Hija de Sánchez, do której od roku pielgrzymują foodies spragnieni prawdziwych tacos.

 

 

  

  

Czytaj więcej...

KADEAU

Kedeau

 

 

Gdy podbili kulinarnie Bornholm, ich sława błyskawicznie dotarła do Kopenhagi. Poszli za ciosem, a teraz szczycą się już dwoma Kadeau i dwoma gwiazdkami Michelina.

 

 

 

 

 

Czytaj więcej...

MK CERAMICS

MK Ceramics

 

Zacząć od projektów, które trafią do kopenhaskiej Nomy, to tak, jakby wystartować jako piłkarz na Santiago Bernabéu w Madrycie. Tak właśnie zadebiutowała firma stworzona przez Magdalenę Kałużną i jej chłopaka, szefa kuchni Michała Włodarka. Odwiedzamy ich w ciepłe majowe popołudnie w niewielkiej pracowni położonej w dzielnicy Nørrebro.

 

 

 

Czytaj więcej...

HAMBURG

DSC 6110

 

Na charakter tego słynnego hanzeatyckiego miasta, położonego niedaleko ujścia Łaby do Morza Północnego, przez lata wpływał znajdujący się tam, największy do dziś w Niemczech port przeładunkowy. To tutaj przez wieki trafiały towary z całego świata. Choć dziś rola portu w tym drugim pod względem liczby ludności niemieckim mieście maleje, to nadal odgrywa on ogromną rolę. Także ze względu na import produktów spożywczych. Hamburczycy są zamożni i przyzwyczajeni do dobrego, często wykwintnego jedzenia. W związku z tym w mieście pojawiło się też aż kilkanaście gwiazdek Michelina.

 

Czytaj więcej...

I can fu--ing do it...

rsz senses

 

W pierwszej połowie marca kulinarną śmietankę kraju zelektryzowała wiadomość o tym, że jest druga gwiazdka w Polsce. Do owej drugiej restauracji z michelinowskim wyróżnieniem udało nam się dotrzeć po niespełna kilkunastu dniach od ogłoszenia wyników słynnego Czerwonego Przewodnika.

 

 

 

  

 

Czytaj więcej...