Aktualności

Masuria Arte

Masuria Arte start

Dzięki przepięknym walorom natury malowniczego kompleksu jezior Stackiego, Białego, Przepiórki i Rajgrodzkiego odbyła się tu premiera najnowszego modelu Audi.  O wyjątkowości Masuria Arte stanowi też świetna kuchnia.

  

Czytaj więcej...

Chicago

Chicago start1

W Ameryce michelinowscy inspektorzy rozdają gwiazdki zdecydowanie łatwiej niż na starym kontynencie, nic więc dziwnego, że w Chicago mają je aż 22 restauracje. Odwiedziliśmy kilka z nich, a także inne miejsca, które są w tej chwili najgorętszymi punktami na kulinarnej mapie miasta.

 

Czytaj więcej...

Likus Concept Food AD 2015

Likus start

Nie będzie przesadą powiedzieć, że grupa Likus Hotele i Restauracje w pierwszej dekadzie nowego stulecia wyznaczyła w Polsce nowe standardy hotelarsko-gastronomiczne. Niemal dokładnie 5 lat temu podczas naszej pierwszej redakcyjnej wizyty w Krakowie spotkaliśmy się z Katarzyną Likus. Dziś, w 2015 roku, odwiedzamy ponownie bohaterkę naszego debiutanckiego numeru. 

 

Czytaj więcej...

Lars, Lars & Lars

Lars start

Skandynawia z perspektywy Polski może uchodzić za region przedziwny, bo stosunkowo do niej blisko, a zarazem dosyć daleko. Nie trzeba się jednak wybierać na Północ, by zgłębić istotę tego kontrastu. „Małą Skandynawię” mamy wszak u siebie, a dokładniej w Poznaniu. Mowa o miejscu, w którego nazwie spotkało się trzech panów noszących skandynawsko uniwersalne imię Lars. Warto się tu wybrać i dowiedzieć się, co każdy z tych dżentelmenów ma nam ciekawego do powiedzenia. I wcale nie będzie do tego potrzebna znajomość któregokolwiek ze skandynawskich języków.

 

Czytaj więcej...

Odette Tea Room

Odette start

Najpierw była Odette, na którą warszawiacy zagłosowali nogami, tłumnie odwiedzając to miejsce i nie szczędząc pochwał. Zaledwie po kilku miesiącach w samym sercu śródmieścia powstała Odette Tea Room, czyli połącznie cukierni z herbaciarnią. Wszystko dzieje się szybko z wyjątkiem pracy w cukierni i przygotowywania pysznych ciastek. Bo tu nie ma drogi na skróty.

 

Czytaj więcej...

Boroniówka

Boroniowka start

Kamień młyński, koło wodne, pytel… Wiele razy słyszeliśmy te określenia, ale połączyć je wszystkie w całość dziś nawet w wyobraźni nie jest łatwo. Para krakowian odrestaurowała zabytkowy młyn wodny, tworząc wyjątkowo urokliwą osadę młynarską, w której mąka i chleb powstają dokładnie tak samo jak wieki temu.

 

Czytaj więcej...

N˚31

N31 start

Nowe gniazdko Sowy, jak mówi o nim popularny kucharz, otwarło dopiero co swoje podwoje, a już przyciąga wielu gości. Tym razem lokal usytuowany jest w ścisłym centrum stolicy, do czego nawiązuje też wystrój, którego nie powstydziłyby się czołowe restauracje znajdujące się w tej okolicy w latach 30. ubiegłego wieku.

 

Czytaj więcej...