Aktualności

Holy summer!

holy smoke 040

 

W wakacyjnej edycji FOOD & FRIENDS zapraszamy Was między innymi na wyprawę do HOLY SMOKE BBQ - miejsca, gdzie w kłębach pachnącego dymu święci triumfy amerykańska kultura barbecue oraz na soczystą wycieczkę do HOLY GREENS, gdzie rozkoszować się można zielonymi i orzeźwiającymi smakami, które idealnie nadają się na leniwe letnie obiady. 

 

Czytaj więcej...

Langwedocja

Narbonne start

To miejsce szczególne pod wieloma względami. Pireneje majestatycznie spotykają się tu z Morzem Śródziemnym, a historia płynnie przenika się z teraźniejszością. Tutejsza kuchnia ma tak wiele do zaoferowania, że nie sposób streścić tego w kilku słowach. W ojczyźnie słynnego cassoulet spędziliśmy kilka przyjemnych dni w towarzystwie mieszkańców tego regionu, prawdziwych bons vivants, którzy prezentowali nam piękno południa Francji.

 

Czytaj więcej...

Tajemnice szefów kuchni, czyli gotuj jak PRO! Część II. Chleb

Jadalnia chleb

Drugą odsłonę naszej serii poświęcamy chlebowi naszemu powszedniemu w wersji de luxe. W jego świat wprowadzą nas chef de pâtisserie Małgorzata Ziółkowska i pâtissier Michał Karczewski z poznańskiej Jadalni. Szef kuchni Piotr Markowski zadba z kolei o pierwszorzędne dodatki do udekorowania pachnącego pieczywa, którego skosztujemy podczas pikniku na łonie natury. Z nimi nam się upiecze! 

 

Czytaj więcej...

Reinstoff

Reinstoff

Dwugwiazdkowa restauracja niemieckiego Kucharza Roku 2014 znajduje się w modnej berlińskiej dzielnicy Mitte. Na jej siedzibę właściciele wybrali industrialny lokal, który pod koniec XIX wieku mieścił pierwszą w Niemczech fabrykę żarówek Edison Höfe. Tak też nazywa się ów pofabryczny budynek, którego przemysłową atmosferę da się wciąż odczuć w restauracji.

 

Czytaj więcej...

Nowa Concordia Taste

Concordia Taste

W poznańskiej Concordii Design stawia się na myślenie projektowe, które owocuje wieloma interesującymi pomysłami. Jednym z nich jest nowa formuła restauracji Concordia Taste. W jej menu, poza pozycjami szefa kuchni, pojawiły się również dania wybieranego na trzy miesiące szefa rezydenta.

 

Czytaj więcej...

Tajemnice szefów kuchni, czyli gotuj jak PRO! Część I. Para

para start

Dla wszystkich entuzjastów cyklu „Szkoła sous-vide” mamy dobrą wiadomość! Ruszamy z kolejną gastroserią, w której dobrze znany naszym Czytelnikom Piotr Markowski, szef kuchni poznańskiej Jadalni, uchyli rąbka kulinarnej wiedzy i przeprowadzi nas przez różne tajemne kuchenne rewiry. Oto pierwsza odsłona, czyli Para – buch! Garnki – w ruch!

 

Czytaj więcej...

NOC RESTAURACJI 2015

Noc Restuaracji startt

Noc Restauracji 2015 przeszła do historii i można uznać ją za zdecydowany sukces. W wydarzeniu brały udział restauracje z Poznania, Gdańska i Białegostoku. Osobiście odwiedziliśmy z fotografem Julianem Redondo Bueno kilka miejsc w naszym rodzinnym Poznaniu. Zapraszamy na fotorelację z wizyty w Fidze, Jadalni, Bazarze 1838, Todze, Blow Up Hall 5050 oraz Fusion w Hotelu Sheraton.

 

Czytaj więcej...