Aktualności

Nowe Mercato

Nowe Mercatostart0001

Gdańska restauracja Mercato od niedawna szczyci się zmienionym wizerunkiem. Szef kuchni Adam Woźniak, nominowany w pierwszej polskiej edycji prestiżowego przewodnika Gault & Millau w kategorii „szef jutra”, inspirację dla nowej filozofii tego miejsca czerpał z przeszłości Pomorza. O tym, co dała fuzja przeszłości z przyszłością, przekonaliśmy się podczas uroczystego ponownego otwarcia Mercato.

 

Czytaj więcej...

FOOD LAB STUDIO

FOOD LABstart

Misję tego pod wieloma względami innowacyjnego lokalu, który pojawił się właśnie na mapie Warszawy, oddaje nawet nazwa ulicy, przy której się on znajduje. Ulica Racjonalizacji to siedziba konceptu, którego bogatą, nie tylko kulinarnie, ofertę momentalnie chce się objąć umysłem! A sprawcą całego tego twórczego zamieszania jest Grzegorz Łapanowski, którego pomysł narodził się ponad 10 lat temu.

 

Czytaj więcej...

Portugalia | Alentejo

Alentejo start

Alentejo, największy region Portugalii, ze względu na swój typowo rolniczy charakter nigdy nie należało do najzamożniejszych części Europy Zachodniej. Tymczasem to właśnie tam odkryliśmy zupełnie inną Portugalię. Jest tu gościnnie i autentycznie. Taka jest też tutejsza kuchnia. Alentejo znane jest między innymi z wieprzowiny ze słynnych iberyjskich czarnych świń.

 

Czytaj więcej...

Wielkopolski kawior

Wielkopolski start

Najbardziej znany jest chyba astrachański i irański. W Rosji rybacy pozyskiwali go już w XII wieku, a czterysta lat później car Iwan Groźny oficjalnie wprowadził go do kremlowskiego menu, w którym króluje do dziś. W polskich rzekach jesiotra, z którego pozyskuje się kawior, nie widziano już od kilkudziesięciu lat, a był kiedyś dość popularną rybą. Dotarliśmy do miejsca, w którym przywraca się go na nasze stoły, a także, wykorzystując jego ikrę, produkuje się kulinarny unikat.

 

Czytaj więcej...

Mała Polana Smaków

Maa Polana start

Andrzej Polan to postać wszystkim foodies doskonale znana ze szklanego ekranu, z którego emanuje pozytywną energią i z powodzeniem zaraża swoją miłością do gotowania rzesze Polaków. Niedawno w Warszawie została otwarta restauracja Andrzeja, w której zostaliśmy podjęci autorskim menu tego sympatycznego szefa. 

 

 

Czytaj więcej...

NEW GASTRO GENERATION - 4 LATA FOOD & FRIENDS

NewGastrostart2 

Pod koniec roku tradycyjnie już świętujemy wspólnie z wieloma przyjaciółmi urodziny naszego magazynu. Tym razem motywem przewodnim stała się kuchnia szefów nazwanych przez nas „nową generacją”. Młodzi, bystrzy, podróżujący, obyci, kreujący swój styl i filozofię. Takie miejsce stworzyli twórcy sztokholmskiego Gastrologik, takie miejsce tworzy Witek Iwański z Aruany.

 

Czytaj więcej...

Awangarda Nowego Jorku

Nowy Jork 

Znajdujący się na Brooklynie Williamsburg uważany jest za światową stolicę hipsterstwa. Sąsiadujący z nim polski Greenpoint też coraz częściej zasiedla multikulturowa bohema. Jednak specjaliści od nieruchomości i deweloperzy coraz bardziej ostrzą sobie zęby na te okolice. Podobnie jest w sąsiadującym z Brooklynem Queensie.

 

Czytaj więcej...