Aktualności

FOOD & FRIENDS na pikniku Lions Club

Flagi 1

 

Höllviken, mała miejscowość na południu Szwecji co roku jest gospodarzem pikniku lokalnej organizacji Lions Club. Tym razem wraz z zaprzyjaźnionymi pasjonatami gotowania serwowaliśmy wspólnie dla ponad tysiąca gości wędzonego łososia oraz pulled pork.

Czytaj więcej...

Letnia szkoła sous-vide

sousvide2

Polskie lato potrafi być kapryśne i nie zawsze rozpieszcza aurą. Jeśli grill lub piknik na świeżym powietrzu okażą się niemożliwe, danie sous-vide przyrządzone w domowym zaciszu wynagrodzi nam każdą niepogodę.

Czytaj więcej...

Porsche Gourmet Tour

1DSC 8452

Pierwsza tegoroczna edycja naszego touru dotarła po raz pierwszy na południe Polski. Tym razem naszym specjalnym gościem, który stanął obok Modesta Amaro, był jeden z najlepszych szefów kuchni w Lombardii – Enrico Cerea.

Czytaj więcej...

Wiosenny kierunek Berlin

1DSC 3859

 

Do stolicy Niemiec, choćby tylko dzięki autostradzie, mamy ostatnio coraz bliżej. Także kulinarnie, bo trendy
są bardzo podobne. My chwalimy złotnicką świnkę czy gęś zatorską, a berlińczycy za to swoją pomorską wołowinę, kaczkę z Neuruppin czy sandacza z jeziora Ruppin.

Czytaj więcej...

Wiosna Witka Iwańskiego

 polacz1

Witek Iwański to jeden z najlepszych polskich szefów kuchni młodego pokolenia. Postanowiliśmy odwiedzać
go co kilka miesięcy, by specjalnie dla nas zinterpretował zmieniające się pory roku.

 

Czytaj więcej...

Kafe Zielony Niedźwiedź

1DSC 7995

 

Kulinarny obieżyświat wraca do miasta. Po długiej wędrówce dotarł do własnej kulinarnej niedźwiedziej gawry. Ale nie schował się w niej, bynajmniej. Wśród szefów kuchni nadal uchodzi za „człowieka do zadań specjalnych”.

 

Czytaj więcej...

DOM

1DSC 9996

 

Czyż można lepiej nazwać takie miejsce? Mimo że spotykamy tu różnych gości, żoliborska restauracja może sprawiać wrażenie miejsca, do którego wszyscy przyszli właśnie na rodzinny obiad.

 

Czytaj więcej...