Cusumano

2001 roku bracia Alberto i Diego Cusumano przy ogromnym wsparciu enologa Maria Ronca stworzyli markę Cusumano. Ich przedsięwzięcie miało na celu podkreślenie zalet wspaniałej krainy kontrastów, jaką jest Sycylia, oraz wprowadzenie na rynek innowacyjnych win, będących w stanie zaspokoić różnorodne gusta. Firma rozwijająca się w idealnej równowadze między przeszłością i przyszłością, tradycją i nowoczesnością, człowiekiem i naturą stała się symbolem dynamizmu i innowacji  sycylijskim winiarstwie. Choć posługiwała się nowoczesnymi technologiami, dla braci Cusumano liczył się przede wszystkim szacunek dla sycylijskich tradycji.

Cusumano

Cusumano

Rodzina Cusumano ma winnice w różnych częściach Sycylii. Ficuzza (189 hektarów) w Piana degli Albanesi w prowincji Palermo jest wyjątkowym miejscem na wyspie. Leży na wysokości 700-800 m n.p.m. tuż za leśnym rezerwatem. Cechuje ją chłodny, lecz słoneczny mikroklimat z dużą różnicą temperatur między dniem i nocą. To tutaj uprawia się szczepy Inzolia, Chardonnay i Pinot Noir używane do produkcji win Ramusa, Jalé, Cubìa i Angimbé. Winnica Presti e Pegni (70 hektarów) znajdująca się na wzgórzach Monreale, dzięki swym glebom na bazie gliny, tworzącym łagodnie falujące i dobrze wentylowane wzgórza, nadaje wyrazu szczepom Nero d’Avola oraz Syrah, z których wytwarza się Benuarę.

Cusumano

Z tutejszych winogron Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon powstaje słynne Noà. Z kolei winnica San Giacomo (140 hektarów) leżąca w Butera w prowincji Caltanissetta to bogata w minerały, biała wapienna gleba (tubi bianchi), gdzie idealne warunki odnalazł szczep Nero d’Avola, wykorzystywany do produkcji wina Sàgana. San Carlo (3 hektary) w Partinico to niewielka winnica z piaszczystą glebą, na której z powodzeniem uprawia się Moscato Bianco do produkcji pełnego aromatów Moscato dello Zucco. Monte Pietroso (30 hektarów) na terenie Monreale ze swoją gliniasto-piaszczystą, bogatą w minerały glebą nadaje winogronom Grillo elegancji i złożoności. To na ich bazie tworzone jest pyszne wino Shamaris.

Cusumano

Cusumano

W kwietniu 2013 roku rodzina Cusumano miała wyjątkową okazję nabycia 18 hektarów terenu zlokalizowanego między Guardiola, Feudo di Mezzo, Solicchiata i Verzella na północnym zboczu Etny, największego wulkanu w Europie, znanego także z sięgającej tu starożytności uprawy winorośli. Projekt Alta Mora rozpoczął się od rekonstrukcji tarasów Guardiola, naturalnego amfiteatru usytuowanego na wysokości 800-1000 m n.p.m. Jego lokalizacja, widoki oraz niesamowita ciemna barwa wulkanicznej gleby zainspirowały nazwę projektu, która pochodzi od włoskich słów „wysoki” i „czarny”.

Cusumano

Bracia Cusumano stawiają na wysoką jakość produktu jako całości – doskonałe wino w pięknym opakowaniu. Butelki ze szklanymi korkami i nowoczesny design etykiet są tu ważnymi elementami marketingowymi. Ambitne podejście do produkcji wina, wysokie umiejętności i wykorzystanie najlepszych cech terroir sprawiły, że wina Cusumano plasują się w czołówce win sycylijskich.
 

TEKST: IZABELLA KUDLIK
ZDJĘCIE: MATERIAŁY PRASOWE
Artykuł o winach Cusumano pochodzi 40. numerze magazynu FOOD & FRIENDS