Kulinarny Pop-Up Przyszłości

Dwadzieścia miesięcy – tyle czasu mijało wówczas od ostatniego wydarzenia kulinarnego pod szyldem FOOD & FRIENDS. Panująca od ponad półtora roku pandemia zmieniła świat na wielu polach, zamykając jedne drogi, ale i otwierając inne. W naszym wypadku nową drogą był cykl #50FOODandFUTURE zainicjowany w 50. jubileuszowym wydaniu magazynu. W tym ubiegłym i poprzednim roku nie udało nam się tradycyjnie w międzynarodowym gronie naszych gości i szefów kuchni świętować ani naszego dziesięciolecia, ani okrągłego małego jubileuszu wydawniczego. Na nasze pierwsze po wielu miesiącach spotkanie w piękny sierpniowy dzień na kulinarną scenę zaprosiliśmy szefów kuchni, którzy stali się bohaterami naszego cyklu w ostatnich edycjach. To oni otrzymali wyjątkowe zadanie, by dla mocno niestety ograniczonej grupy gości, korzystając z wyjątkowych polskich produktów prezentowanych w #50FOODandFUTURE, zabrać nas w podróż do świata smaków przyszłości.

W podróż do świata smaków przyszłości zabrali gości Piotr Ciemny, Adrian Bęben, gospodarz Beñat Alonso oraz Przemek Klima.
W podróż do świata smaków przyszłości zabrali gości Piotr Ciemny, Adrian Bęben, gospodarz Beñat Alonso oraz Przemek Klima.

 

Pop-Up
Redaktor naczelny FOOD & FRIENDS Igor Grzeszczuk i Magda Gessler

 

Kucharzy jutra oraz innowacyjnych farmerów i producentów zaprosiliśmy do Raffles Europejski Warsaw nieprzypadkowo. Ten jeden z najbardziej luksusowych i słynnych warszawskich hoteli, który po latach przerwy zaczął znów działalność w 2018 roku, jest miejscem wyjątkowym. Tradycja łączy się tu z nowoczesnością, sztuką i świetną kuchnią. Dlatego to tu w bardzo wówczas międzynarodowym towarzystwie świętowaliśmy jedne ze swoich urodzin. Przybyli do nas nagrodzeni gwiazdkami Michelin kucharze z Berlina, Warszawy i Helsinek, a gospodarzem wydarzenia był executive chef hotelu Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków, regionu słynącego z najbardziej innowacyjnych restauracji na świecie, wśród których można wymienić Mugaritz, Arzak czy Akelare, a także z Basque Culinary Center, instytutu naukowego promującego rozwój nowoczesnej kuchni z Ferranem Adrią na czele. Nieprzypadkowo zatem, gdy postanowiliśmy poeksperymentować z kulinarną przyszłością, poprosiliśmy Beñata, by ponownie podjął się roli gospodarza. Miejsce organizacji naszego kulinarnego pop-upu jest jednocześnie bardzo nieoczywiste, bo nie wszyscy chyba wiedzą, że ten słynny hotel skrywa piękne patio, a pośrodku nowoczesny oszklony Pavilion otoczony zielenią. Prawdziwa oaza w środku miasta, idealne miejsce, by zobrazować idee, które przyświecały naszemu spotkaniu oraz cyklowi #50FOODandFUTURE.

Przemek Klima
Przemek Klima (Bottiglieria 1881*)

 

Tartaletka
TARTALETKA Z WĘGORZEM, FASOLKĄ I KWIATAMI SMAGLICZKI / Przemysław Klima (Bottiglieria 1881*), Sie.jemy

 

Kurt Scheller
Kurt Scheller, Darek Barański (Hotel Warszawa), Mariusz Diakowski (Stary Dom) i Rube Salam (Concept 13)

 

Ostatnie tygodnie poprzedzające wydarzenie to czas, gdy zaproszeni przez nas szefowie kuchni mieli możliwość zapoznać się oraz starannie dobrać składniki do swych dań pochodzące od wyjątkowych producentów opisywanych przez nas w ostatnich numerach FOOD & FRIENDS. Efektem tego miało być 5-daniowe menu symbolizujące ich wizję kulinarnego jutra.

Beñat Alonso, Adrian Bęben, Jagna Niedzielska, Piotr Ciemny I Przemysław Klima
Beñat Alonso, Adrian Bęben, Jagna Niedzielska, Piotr Ciemny i Przemysław Klima

 

Łosoś Jurajski, Burak, Rożowa Porzeczka, Sake Lees I Kwiaty Czosnku / Beñat Alonso (Raffles Europejski Warsaw), Jurassic Salmon, Pora Na Pola, Sie.jemy
ŁOSOŚ JURAJSKI, BURAK, ROŻOWA PORZECZKA, SAKE LEES I KWIATY CZOSNKU / Beñat Alonso (Raffles Europejski Warsaw), Jurassic Salmon, Pora Na Pola, Sie.jemy

 

Cristian Gadau i Joanna Ślusarczyk, The Best Chef Awards
Cristian Gadau i Joanna Ślusarczyk, The Best Chef Awards

 

Zadania tego wraz Beñatem Alonso podjęli się ekspert naszego cyklu Przemysław Klima z krakowskiej Bottiglierii 1881, jedynej dziś funkcjonującej nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji w Polsce, a także opisywani w kolejnych edycjach #50FOODandFUTURE kucharze – Adrian Bęben, twórca mającej otworzyć w Lublinie swe podwoje Czarciej Łapy, nominowany przez przewodnik Gault & Millau do tytułu „Szef Jutra 2020”, oraz Piotr Ciemny, autor bestsellera Chwasty od kuchni, kreujący menu warszawskiej restauracji Światło. Do stworzenia swoich potraw szefowie kuchni wykorzystali produkty pochodzące od najciekawszych lokalnych producentów rolnych, które są dostępne na internetowym targu Pora na Pola, czy z pierwszej na świecie w pełni organicznej fermy łososia atlantyckiego Jurassic Salmon, która korzysta z krystalicznie czystej wody termalnej sprzed 150 milionów lat.

Jagna Niedzielska i Piotr Ciemny
Jagna Niedzielska i Piotr Ciemny

 

Jagna Niedzielska i Piotr Ciemny
PROZIAKI Z SOPLOWKĄ JEŻOWATĄ, FERMENTOWANY BOROWIK, PORZECZKA / Piotr Ciemny (Światło), Urbanika Farms

 

Piotr Ciemny
Piotr Ciemny (Światło)

 

GOŁĄBKI Z BOBOWINĄ I KASZĄ JAGLANĄ, ZIELONE TRUSKAWKI, SOS Z ZIELONYCH MIRABELEK, CHWASTY / Piotr Ciemny (Światło), Bobowina
GOŁĄBKI Z BOBOWINĄ I KASZĄ JAGLANĄ, ZIELONE TRUSKAWKI, SOS Z ZIELONYCH MIRABELEK, CHWASTY / Piotr Ciemny (Światło), Bobowina

 

Pojawiły się także składniki z Bobowiny, czyli bobowego zastępnika mięsa, z wertykalnych farm Urbanika Farms i Sie.jemy oraz firmy Antonius Caviar. Historię kawioru pochodzącego z najdynamiczniej rozwijającej się hodowli jesiotra w Europie poznacie w tej edycji naszego magazynu. Aby dopełnić idee zrównoważonej, innowacyjnej kuchni, dania serwowano na biodegradowalnych talerzach z otrębów stworzonych przez firmę Biotrem. 

Adrian Bęben
LODY MISO Z RESZTEK CHLEBA I KAWIOR / Adrian Bęben (Czarcia Łapa), Antonius Caviar

 

LODY MISO Z RESZTEK CHLEBA I KAWIOR / Adrian Bęben (Czarcia Łapa), Antonius Caviar

Eksperci cyklu: Przemek Klima, Bartosz Urbaniak, BNP Paribas, i Tomek Rygalik, a także Anna Link i Michał Siwek, BNP Paribas
Eksperci cyklu: Przemek Klima, Bartosz Urbaniak (BNP Paribas), i Tomek Rygalik, a także Anna Link i Michał Siwek (BNP Paribas)

 

Wszystkie kulinarne kreacje przyszłości powstawały w duchu filozofii zero waste. Któż więc inny mógłby lepiej wprowadzić gości w ten kulinarny świat niż znana edukatorka i autorka książek, ekspertka w tej materii, prezentowana przez nas w wakacyjnej edycji magazynu Jagna Niedzielska. Wakacyjna pora nie przeszkodziła, by na patio Raffles Europejski Warsaw pojawiło się liczne grono bohaterów cyklu oraz ekspertów #50FOODandFUTURE, postaci reprezentujących świat nauki, designu i biznesu. Tym razem na szczęście już nie online, lecz bardzo empirycznie przenieśli się wspólnie z nami w „okołofoodową” przyszłość.

Anna Osiecka, Daria Kuttene, Petit Paris; Natalia Kmieciak, Smaki Warte Poznania; Gosia Rygalik oraz Arek Sadowski, Pasieki Rodziny Sadowskic
Anna Osiecka, Daria Kuttene (Petit Paris), Natalia Kmieciak (Smaki Warte Poznania) Gosia Rygalik oraz Arek Sadowski (Pasieki Rodziny Sadowskich)

 

Piwnica Wybornych Win
Daniom towarzyszyły wina Piwnicy Wybornych Win.

 

Obok partnerów naszego cyklu podczas wydarzenia tytuł Future Hospitality Partner otrzymał, podejmując nas jak zawsze na najwyższym światowym poziomie, hotel Raffles Europejski Warsaw, a selekcję wybornych win zapewniła, jak sama nazwa wskazuje, Piwnica Wybornych Win.

TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
Materiał pochodzi z 52. numeru FOOD & FRIENDS.