Koszyk

×

Home

FOOD & FRIENDS to magazyn kulinarno-lifestyle’owy stworzony w 2010 roku przez przyjaciół dla przyjaciół ceniących sobie wspólne spędzanie czasu w miejscach, gdzie wyjątkowe jedzenie pełni szczególną rolę.

Najnowsze artykuły

Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2023

Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2023

Gdy trzynaście lat temu zaczynaliśmy naszą przygodę z FOOD & FRIENDS, sztokholmskie…

FOOD & FUTURE vol. 5

FOOD & FUTURE vol. 5

W obliczu zmieniającego się świata kuchnia przyszłości staje się tematem nieustannych…

Rumour by Rácz Jenő

Rumour by Rácz Jenő

Jenő Rácz uczył się od wielu doskonałych szefów kuchni w ikonicznych miastach kulinarnego…

Młoda Polska

Młoda Polska

Jest dziewiąta rano. Z Beatą Śniechowską i Tomkiem Czechowskim, właścicielami Młodej Polski,…

Nasz Partner
Cisowianka Perlage to musująca woda pochodząca z nałęczowskich pokładów wodonośnych nierozerwalnie związanych z mikroklimatem uzdrowiskowym. Od lat ta wyjątkowa marka towarzyszy FOOD & FRIENDS w kulinarnych podróżach, ale i w organizowanych przez nas wydarzeniach, na które do Polski przyjeżdżają jedni z najlepszych w świecie szefów kuchni.

Water & Wine

Cisowianka Perlage, partner naszego cyklu #50FOODandFUTURE, poza stworzoną przez jej właścicieli wyjątkową marką wody, która gości w najlepszych restauracjach, może się pochwalić miejscem, które w związku ze swym urokiem, kuchnią i …

#FOODMISSION by Perlage

EPISODE 1 – Dariusz Barański, Warszawska Restaurant, Warsaw

Pierwszy odcinek „Foodmission by Perlage”, cyklu spotkań́, w którym Perlage wraz z The Best Chef Awards odwiedza wyjątkowych szefów kuchni. O pasji, wspomnieniach i miejscach opowiada Dariusz Barański head chef Hotelu Warszawa.

Madryt I The Best Chef Award

Najlepsi nagrodzeni w Madrycie 

To były bardzo gorące kulinarnie trzy dni w Madrycie. Hiszpania już po raz drugi w historii rankingu The Best Chef Awards gościła najlepszych na świecie szefów kuchni. Trzy lata temu spotkali się oni w Barcelonie, a tym razem impreza odbyła się w stolicy Hiszpanii Madrycie.

#FOODMISSION by Perlage

EPISODE 3 – Szabina Szullo, Stand Restaurant, Budapest

Powrót do korzeni, pasja i węgierskie pikle – w kolejnym odcinku cyklu spotkań „Foodmission by Perlage” Perlage wraz z The Best Chef  Awards odwiedza Szabinę Szulló szefową kuchni i współwłaścicielkę budapesztańskiej restauracji Stand. 

Kup prenumeratę FOOD & FRIENDS

Kup prenumeratę FOOD & FRIENDS

Zapraszamy do Sztokholmu i wyjątkowych adresów kulinarnych: Hotelu Grand oraz H15 Luxury Palace…

FOOD & FUTURE / EAST MEETS EAST

FOOD & FUTURE / EAST MEETS EAST

Opowieści o kuchni przyszłości nie można bez wątpienia tworzyć, nie spoglądając w…

Trzy dni nad Dunajem

Trzy dni nad Dunajem

Choć na Węgrzech mieszka cztery razy mniej ludzi niż w Polsce, to ten kraj może się pochwalić…

Uczta doznań

Uczta doznań

Starania o pojawienie się poznańskich restauracji w Czerwonym Przewodniku rozpoczęły się pięć…

Kierunek Sztokholm

Numer 4 (61)

W zimowej edycji zabieramy naszych czytelników do Sztokholmu. Na kilkudziesięciu stronach znaleźć można kulinarny portret tej pięknej metropolii położonej na aż czternastu wyspach. Pretekstem do kilkudniowej wizyty w Sztokholmie było przyznanie mu w 2023 roku tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

Nieustannie podróżujemy, poszukując nowych kulinarnych przygód i przyjaciół. Nasze ulubione miejsca oznaczamy nie tylko na mapie, ale także na drzwiach restauracji. Te starannie wyselekcjonowane promujemy zarówno w naszym magazynie, social mediach jak i na stronie internetowej. Może i twoja restauracja ma to, czego potrzeba, aby zostać jednym z naszych Ulubionych Adresów?

FOLWARK WĄSOWO
Wąsowo

FOLWARK WĄSOWO

Założony 150 lat temu Folwark Wąsowo to unikatowe miejsce w Europie, w którym historia spotyka…

IDA KUCHNIA I WINO
Wrocław

IDA KUCHNIA I WINO

IDA kuchnia i wino to restauracja mieszcząca się w kamienicy przy Łaziennej 4, w której kiedyś…

KUK RESTAURANT BY MACIEJ MAJEWSKI
Warszawa

KUK RESTAURANT BY MACIEJ MAJEWSKI

Restauracja KUK by Maciej Majewski mieści się w historycznym sercu Warszawy, tuż obok Zamku…

TU.REStAURANT
Poznań

TU.REStAURANT

TU.REStAURANT to wspólny projekt kulinarny i architektoniczny Karola Fiedora i jego synów: Adama,…

NORIKO OMAKASE
Warszawa

NORIKO OMAKASE

Jeszcze do niedawna trzeba było jechać aż do Wrocławia, aby odwiedzić Noriko Omakase. Pod…

TUNA BY MARTIN GIMENEZ CASTRO
Warszawa

TUNA BY MARTIN GIMENEZ CASTRO

Położona na warszawskim Powiślu restauracja powstała z połączenia pasji kulinarnej szefa…

Przepisy

BURAKI I KOZI SER W OTWARTEJ LASAGNE
Dania główne

BURAKI I KOZI SER W OTWARTEJ LASAGNE

W tym przepisie można oczywiście wykorzystać inny makaron, a wszystkie składniki można po…

LET IT SNOW
Przystawki i dodatki

LET IT SNOW

TATAR Z TROCI: Wymieszaj wszystkie składniki.  OLEJ CHRZANOWY: Chrzan i olej blenduj około 5…

RISOTTO Z DYNIĄ I KAPUSTĄ WŁOSKĄ
Dania główne

RISOTTO Z DYNIĄ I KAPUSTĄ WŁOSKĄ

Obierz i posiekaj szalotki i czosnek • Zeszklij je na rozgrzanym na patelni maśle • Wsyp ryż i…


INSTAGRAM @foodandfriendsmagazine