Sezon truskawkowy

Bez względu na to, jaką odmianę wybierzesz, pamiętaj, że truskawki smakują najlepiej, jeśli są wygrzane w słońcu albo podane w temperaturze pokojowej. Wtedy można w pełni cieszyć się ich wspaniałym aromatem.

Większość Szwedów uważa, że to właśnie te małe, czerwone owoce decydują o tym, czy zabawa w noc świętojańską będzie należała do udanych. Nic dziwnego zatem, że tylko w czasie jednego weekendu, który przypada najbliżej tego święta, Szwedzi spożywają ponad 2 miliony litrów truskawek.

Z największym utęsknieniem czekamy na truskawki zebrane z pola, ponieważ to one mają najpełniejszy smak. Dzięki różnym odmianom sezon na te owoce w normalnych warunkach pogodowych trwa od końca maja do sierpnia. Do wczesnych odmian truskawek należy Honeoye, której owoce wyróżniają się ciemnoczerwoną barwą i intensywną słodyczą. Odmiana ta świetnie nadaje się do przygotowywania dżemów i soków. Zephyr, obecnie dość rzadko spotykana odmiana, której kolor wpada w pomarańczowy, ma słodki, długo utrzymujący się smak. Truskawki pojawiające się w środku sezonu to Polka – te średniej wielkości owoce wyróżnia jędrny miąższ i ciemnoczerwony kolor, a także Korona – o słodkich owocach w kształcie stożka. Wśród późnych truskawek znajdziemy odmianę Pegasus o dużych, jasnoczerwonych owocach; ich smak jest intensywny, a aromat mniej orzeźwiający. Florence natomiast wyróżnia się dużymi, ciemnoczerwonymi owocami w pięknym kształcie serca i o klasycznym smaku, zachowującym równowagę między słodyczą, aromatami i orzeźwiającym akcentem. Bez względu na to, jaką odmianę wybierzesz, pamiętaj, że truskawki smakują najlepiej, jeśli są wygrzane w słońcu albo podane w temperaturze pokojowej. Wtedy można w pełni cieszyć się ich wspaniałym aromatem. Jeśli natomiast chcesz zamrozić truskawki, pokrój je wcześniej na plasterki i lekko posyp cukrem. Opłucz owoce, zanim oczyścisz je z szypułek. Pamiętaj, żeby nie odrywać ich zbyt wcześnie, ponieważ po usunięciu zielonego ogonka szybko się psują.

Truskawki zajmują ważne miejsce w szwedzkiej kulturze. U naszych północnych sąsiadów panuje przekonanie, że to właśnie ich truskawki są najlepsze. Opinia ta zaczyna jednak ostatnio się zmieniać i wiele osób twierdzi, że francuskie są równie smaczne. Ważna jest także atmosfera, która towarzyszy pojawieniu się tych małych owoców, ponieważ oznaczają one nadejście wyczekiwanego lata. Co w takim razie sprawia, że szwedzkie truskawki wydają się Szwedom smaczniejsze niż inne? Słodycz tych owoców zależy częściowo od odmiany, ale chyba istotniejszy jest klimat. Chłodne szwedzkie noce sprawiają, że roślina zużywa mniej cukrów i może właśnie dlatego mieszkańcy północnej części kraju rzeczywiście mają najsłodsze i najsmaczniejsze truskawki?

 

TEKST: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIA: DAVID BACK

Powiązane