Koszyk

×

Vinci Dining

Mimo, że od śmierci Leonarda da Vinci minęło całe pięćset lat, dzieło geniusza renesansu nie przestaje inspirować kolejne pokolenia. Urodzony pod Florencją i tworzący tam przez wiele lat swojej kariery artysta został w roku wielkiej rocznicy upamiętniony podczas licznych wydarzeń.

FOOD & FRIENDS wpisało się w te obchody wyjątkową florencko-krakowską edycją magazynu oraz niezwykłym wydarzeniem kulinarnym Vinci Dining, które odbyło się 3 października we wnętrzach krakowskiej restauracji Szara Gęś. Niezrównanym współorganizatorem był Radosław Fronc i jego zespół z Main Square Hospitality Group.

FOOD & FRIENDS
Szara Gęś
Audi e-tron na krakowskim rynku

Kraków jako miejsce gali zostało wybrane nieprzypadkowo. Miasto ma bardzo silne historyczne związki z Włochami, jest także miejscem, gdzie zobaczyć można słynne dzieło da Vinci – „Dama z gronostajem”. Co więcej stolica małopolski, jako pierwsze w historii miasto, została uhonorowana w tym roku tytułem Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Nie bez znaczenia była również obecność i zaangażowanie Konsul Honorowej Republiki Włoch w Krakowie Katarzyny Likus, która wniosła ogromny wkład w tworzenie florencko – krakowskiej edycji oraz koncepcję wydarzenia. 

Powitanie
Powitanie
Radosław Fronc

Na nasze zaproszenie do Krakowa przybyli wybitni szefowie kuchni z Italii, by wspólnie z krakowskimi kolegami zainspirowani postacią Leonarda da Vinci przygotować godną mistrza kolację. Znakomite menu degustacyjne zaprezentowali Filippo Saporito z florenckiej La Leggenda dei Frati oraz „nasz Włoch” Andrea Camastra z warszawskiej Senses Restaurant.

Olivier Janiak
Andrea i Filippo
FIlippo i Andrea

Szefów gościli Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś oraz Robert Koczwara z należącej również do MSHG Fiorentiny. Osobowości kulinarne podjęły wyjątkowe wyzwanie i przygotowały siedem niezwykłych dań.

Zupa ślimakowa
Szefowie kuchni

Wśród nich znalazła się zupa ślimakowa, której receptura zainspirowana została oryginalnym przepisem pozostawionym przez samego Leonarda da Vinci, risotto, o wyjątkowej barwie fioletu, który miał szczególne znaczenie dla artysty oraz mus z wątróbki z uwielbianą w epoce renesansu figą, wykorzystywaną wtedy do każdego niemal dania od deserów po dodatek do sosów.

Pstrąg

GOSPODARZE
Michał Stężalski / Szara Gęś, Kraków
Zupa ślimakowa
Układ planetarny – marcepan, kawa, mleczna czekolada

Robert Koczwara / Fiorentina, Kraków
Pstrąg ojcowski, pikantne pikle, konfitura z kapusty, kawior
Pierś gęsi, dynia piżmowa, cydr, pigwa

CAPRESE
Andrea Camastra
Filippo
Risotto
Goście

WŁOSCY MISTRZOWIE
Andrea Camastra / Senses, Warszawa
CAPRESE

Filippo Saporito / La Leggenda dei Frati, Florencja
Fioletowy ryż Leonarda
Mus renesansowej damy

Audi
Audi e-tron
Nagroda od MSHG
Układ planetarny

Niezwykłemu deserowi, który przyjął kształt układu słonecznego towarzyszyła kawa Lavazza ¡Tierra! Selection 100% Arabica oraz ¡Tierra! Selection Brazil Blend. 

Lavazza
Lavazza
Lavazza
Lavazza
Lavazza
Chór

Wyśmienite wina zapewnili partnerzy wydarzenia: polski importer Vininova wraz z czołowym producentem z włoskim San Marzano.

Nagroda San Marzano
San Marzano
San Marzano
Vinonova

Goście studzili emocje wodą Cisowianka Perlage oraz koktajlem Lavazza Coffee Spritz. Wyjątkową atmosferę wieczoru zapewnił prowadzący Olivier Janiak.

Cisowianka Perlage
Ania Rząsa
Katarzyna Likus
Goście

Dziękujemy naszym partnerom, którymi byli: Dealer Audi – Porsche Kraków, Lavazza, Cisowianka Perlage, San Marzano, Vininova, Miasto Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 oraz Konsulat Honorowy Włoch w Krakowie.

Grande Finale

TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA

 

Zobacz także