Koszyk

×

FALAFEL Z SOSEM TAHINI I TABBOULEH

falafel

(4 porcje)

300 g ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 starta mała żółta cebula
1 drobno starty ziemniak
50 ml posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
1 łyżka mączki ziemniaczanej

SOS TAHINI
1 łyżka tahini
sok z 1 cytryny
200 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz

PIECZYWO
350 ml mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml wody
1 łyżka oleju
sól

TABBOULEH
400 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
100 ml drobno pokrojonej pietruszki lub mięty
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz

DO PODANIA
sałata
cytryna

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Zmiksuj wszystkie składniki na falafel • Uformuj kuleczki i usmaż je na oleju (albo we frytkownicy).

SOS TAHINI: Wymieszaj wszystkie składniki.

PIECZYWO: Rozgrzej piekarnik do 230°C • Nagrzej dwie blachy • Wymieszaj w misce wszystkie składniki • Ugniataj ciasto 3 minuty • Podziel je i uformuj kawałki wielkości piłeczek do ping-ponga • Odstaw na 10-15 minut • Rozwałkuj cienko ciasto i ułóż na blasze • Zapiekaj, aż staną się chrupiące i nabiorą koloru • Kiedy będą gotowe, pomocz delikatnie je pod bieżącą wodą i włóż pod ręcznik, żeby skórka nieco zmiękła.

TABBOULEH: Pokrój pomidory na cząstki • Posiekaj drobno cebulę i wymieszaj ją z pomidorami, ziołami i olejem rzepakowym • Dopraw solą i pieprzem. 

SPOSÓB PODANIA: Ustaw na stole talerze tak, by każdy mógł na nich skomponować swój własny falafel • Podawaj z sałatą i cząstkami cytryn.
 

Więcej podobnych przepisów