Koszyk

×

GRILLOWANA CIELĘCINA Z SALSĄ SZPARAGOWĄ I ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI Z SARDELAMI

GRILLOWANA CIELECINA Z SALSA SZPARAGOWA I ZIEMNIAKAMI PIECZONYMI Z SARDELAMI

(4 porcje)

około 800 g steku cielęcego bez kości
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

SALSA SZPARAGOWA
miąższ z 1 awokado bez pestki
50 g groszku cukrowego
125 g młodych zielonych szparagów (około ½ pęczka)
1 czerwona cebula
¾ ogórka
1½-2 łyzek soku z cytryny
1½ łyzki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz

ZIEMNIAKI PIECZONE Z SARDELAMI
4-5 filetów z sardeli w oleju
2 posiekane ząbki czosnku
800 g młodych ziemniaków
1 duża posiekana gałązka rozmarynu
50 ml oliwy z oliwek
czarny pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Zacznij od steku cielęcego • Zetrzyj czosnek i wymieszaj go z sola, czarnym pieprzem, płatkami chili i masłem • Wmasuj te mieszaninę dokładnie w stek, zwiąż mięso sznurkiem do pieczeni i wstaw je na około godzinę do lodówki, aby odpoczęło • W najgrubsza cześć mięsa wetknij termometr kuchenny • Grilluj cielęcinę najpierw bezpośrednio nad żarem, aby nabrała ładnego koloru • Następnie przesuń mięso obok żaru tak, aby grillowało się metoda posrednia • Przykryj grill pokrywka i grilluj cielęcinę aż do wewnętrznej temperatury około 65°C • Mięso powinno odpoczywać przez około 10 minut.

SALSA SZPARAGOWA: Posiekaj bardzo drobno wszystkie warzywa oraz awokado na salsę • Wymieszaj warzywa i awokado z sokiem z cytryny i oliwa z oliwek • Przypraw sola i czarnym pieprzem • Odstaw na bok.

ZIEMNIAKI PIECZONE Z SARDELAMI: Rozgrzej piekarnik do 200°C • Oczyść ziemniaki szczoteczka i pokrój je na cienkie plastry • Posiekaj sardele i wymieszaj je z posiekanym rozmarynem, posiekanym czosnkiem i oliwa z oliwek • Wymieszaj z plastrami ziemniaków i przypraw czarnym pieprzem • Dopraw sola pod koniec, ponieważ sardele będą prawdopodobnie dość słone, żeby nadać smak ziemniakom • Piecz ziemniaki w środkowej części piekarnika, aż zmiękną i nabiorą ładnej barwy.

SPOSÓB PODANIA: Usuń sznurek z cielęciny i pokrój mięso na plastry • Na górze połóż salsę szparagowa i podawaj z ziemniakami pieczonymi z sardelami.

Więcej podobnych przepisów