Koszyk

×

KARMELIZOWANY ANANAS, PERSYMONA I KREM IMBIROWY

karmelizowany ananas

(4 porcje)

ok. 1/2  ananasa
2-3 persymony
100 ml brązowego cukru
2 łyżki wody
50 g masła

KREM IMBIROWY
75 ml twarożku
75 ml crème fraîche
1 łyżka startego imbiru

DO PODANIA
wiórki kokosowe
mięta
sól w płatkach

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Zagotuj wodę z brązowym cukrem, aby przygotować możliwie najlepszy karmel bez grudek. Odrobina masła da owocom wspaniałą, gładką fakturę. Deser można posypać posiekanym chili dla odrobiny pikanterii.


Obierz i pokrój ananasa ● Obierz persymonę i pokrój ją w plastry ● Na patelni wymieszaj wodę z cukrem ● Rozpuść cukier, żeby się przyrumienił ● Skarmelizuj w nim owoce ● Na koniec dodaj masło.

KREM IMBIROWY: Wymieszaj twarożek z crème fraîche i imbirem.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż ciepłe owoce na talerzu Wyciśnij na nie krem imbirowy Posyp wiórkami kokosowymi, miętą i solą.

Więcej podobnych przepisów