Koszyk

×

MIERZĘCIŃSKI KARP WĘDZONY

DSC_7526

(2 porcje)

150 g karpia
1 g liści laurowych
1 g ziaren ziela angielskiego
10 g cebuli
30 g soli
1 l wody

PLACKI ZIEMNIACZANE
100 g ziemniaków
1 jajko
1 g soli
1 g pieprzu
20 ml oleju

MAJONEZY SMAKOWE
100 ml oleju porowego
100 ml oleju z wędzonych
warzyw
100 ml oleju rzepakowego
6 żółtek
60 ml octu jabłkowego
60 g musztardy
9 g soli
9 g pieprzu

DODATKOWO
3 g ikry
wybrany olej smakowy
wybrane zioła do dekoracji

 

PRZEPIS: DAWID ŁAGOWSKI / PAŁAC MIERZĘCIN
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

 

Do wody dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę • Zalewę zagotuj i odstaw do wystudzenia • Filet z karpia włóż do solanki na 6 godzin • Wyjmij z zalewy i osusz • Wędź około 4 godzin drewnem owocowym • Rozdrobnij karpia, usuwając ości i tłuszcz • Połowę karpia zachowaj • Resztę zblenduj z majonezem smakowym do uzyskania musu.

PLACKI ZIEMNIACZANE: Obrane ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki • Dodaj jajko, sól oraz pieprz i wymieszaj • Smaż placki na oleju do uzyskania chrupkości.

MAJONEZY SMAKOWE: 2 żółtka zemulguj z olejem porowym, dodając 20 ml octu jabłkowego, 20 g musztardy, 3 g soli i 3 g pieprzu • Czynności powtarzaj, zmieniając tylko olej smakowy. 

SPOSÓB PODANIA: Na talerzu połóż placek ziemniaczany, mus i mięso karpia • Na mięso karpia połóż majonezy smakowe oraz ikrę • Danie wykończ wybranym olejem smakowym oraz ziołami. 

Więcej podobnych przepisów