MUS AGRESTOWY Z BEZAMI KARDAMONOWYMI

BEZY KARDAMONOWE: Białka i cukier wymieszaj w misce i wstaw ją do kąpieli wodnej • Mieszaj, aż temperatura wzrośnie do 65°C • Wyjmij miskę z kąpieli wodnej i ubij masę • Pod koniec ubijania wsyp kardamon • Wyciśnij około 12 porcji bezy na papier do pieczenia • Zapiekaj 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°C, aż bezy będą się lekko ciągnęły • Odstaw do przestudzenia.

MUS AGRESTOWY: Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyskrob ze środka nasiona • Oczyszczony agrest wymieszaj w rondlu z cukrem, skórką i nasionami wanilii • Odstaw, najlepiej na całą noc • Co najmniej godzinę przed podaniem wlej do rondla wodę i zagotuj • Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, aż całość osiągnie zwartą konsystencję • Odstaw do ostygnięcia.

SPOSÓB PODANIA: Ubij śmietanę na lekką i puszystą masę • Ułóż warstwami bezy, mus i śmietanę • Wierzch posyp przepołowionymi owocami agrestu.

Powiązane