Koszyk

×

PIECZONY SELER KORZENIOWY

PIECZONY SELER KORZENIOWY

(4 porcje)

1 ładna główka selera
korzeniowego

SOS JAJECZNO-TRUFLOWY
150 g żółtek
50 g masła
130 g crème fraîche
świeża trufla zimowa do
smaku (można pominąć)
sól morska

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIA: DAVID BACK

Oczyść szczotką seler i dokładnie usuń zeń ziemię • Następnie piecz korzeń selera w piekarniku w temperaturze 175ºC przez około 1-1 1/2 godziny • Seler musi być miękki, ale niezbyt delikatny i rozgotowany • Odstaw na chwilę do ostudzenia i pokrój na plastry lub kawałki, w zależności od tego, w jaki sposób chcesz go podać.

SOS JAJECZNO-TRUFLOWY: Wszystkie składniki powoli mieszaj nad małym ogniem, aż sos zgęstnieje • Dopraw solą • Sos należy podawać umiarkowanie ciepły.

Więcej podobnych przepisów