Koszyk

×

RYBNY BURGER Z MAJONEZEM, POMIDOROWĄ SALSĄ I AWOKADO

rybny burger s

(4 porcje)

400 g zmielonego mięsa dorsza, łupacza lub łososia
1 łyżeczka soli
pieprz
2 ugotowane ziemniaki
100 ml śmietany
50 ml bułki tartej

BUŁKI NA HAMBURGERY
(ok. 10 sztuk)

450 g mąki pszennej
½ opakowania drożdży
250 ml mleka
3/4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego

MAJONEZ
2 żółtka
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu winnego
ok. 150 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz

POMIDOROWA SALSA
3 pomidory
3 cebule sałatkowe
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz

DO PODANIA
1 awokado
liście sałaty
ogórek kiszony

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

BUŁKI NA HAMBURGERY: Podgrzej mleko do ok. 37°C • Rozkrusz w nim drożdże • Wsyp mąkę, sól, cukier i wlej miód oraz olej • Zagniataj ciasto na średnich obrotach 10-12 minut; ciasto powinno odchodzić od ścianek miski, być elastyczne i dobrze wyrobione • Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut tak, by podwoiło swoją objętość • Zagnieć ciasto rękoma na posypanej mąką stolnicy i podziel je na bułki ważące po 70 g • Rozwałkuj bułki ręką i ponownie odstaw pod przykryciem na 60-80 minut do wyrośnięcia tak, by podwoiły objętość • Posmaruj bułki ubitym jajkiem i zapiekaj 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C.

MAJONEZ: Aby uzyskać najlepszą konsystencję, użyj blendera • Zblenduj żółtka, musztardę i ocet winny • Dolej olej rzepakowy • Dopraw solą i pieprzem.

POMIDOROWA SALSA: Pokrój pomidory w kostkę • Drobno posiekaj cebulę sałatkową • Zblenduj pomidory, cebulę, ocet winny, olej, sól i pieprz. 

BURGERY RYBNE: Bułkę tartą wsyp do śmietany • Zetrzyj ziemniaki • Wymieszaj farsz rybny z bułką tartą i ziemniakami • Dopraw solą i pieprzem • Uformuj burgery i usmaż je na patelni.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj burgery w bułkach z majonezem, salsą i pozostałymi dodatkami.

Więcej podobnych przepisów