RYBNY BURGER Z MAJONEZEM, POMIDOROWĄ SALSĄ I AWOKADO

BUŁKI NA HAMBURGERY: Podgrzej mleko do ok. 37°C • Rozkrusz w nim drożdże • Wsyp mąkę, sól, cukier i wlej miód oraz olej • Zagniataj ciasto na średnich obrotach 10-12 minut; ciasto powinno odchodzić od ścianek miski, być elastyczne i dobrze wyrobione • Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut tak, by podwoiło swoją objętość • Zagnieć ciasto rękoma na posypanej mąką stolnicy i podziel je na bułki ważące po 70 g • Rozwałkuj bułki ręką i ponownie odstaw pod przykryciem na 60-80 minut do wyrośnięcia tak, by podwoiły objętość • Posmaruj bułki ubitym jajkiem i zapiekaj 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C.

MAJONEZ: Aby uzyskać najlepszą konsystencję, użyj blendera • Zblenduj żółtka, musztardę i ocet winny • Dolej olej rzepakowy • Dopraw solą i pieprzem.

POMIDOROWA SALSA: Pokrój pomidory w kostkę • Drobno posiekaj cebulę sałatkową • Zblenduj pomidory, cebulę, ocet winny, olej, sól i pieprz. 

BURGERY RYBNE: Bułkę tartą wsyp do śmietany • Zetrzyj ziemniaki • Wymieszaj farsz rybny z bułką tartą i ziemniakami • Dopraw solą i pieprzem • Uformuj burgery i usmaż je na patelni.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj burgery w bułkach z majonezem, salsą i pozostałymi dodatkami.