Koszyk

×

TARTE TATIN

TARTE TATIN

(1 forma, ok. 22 cm)

 

KRUCHE CIASTO
50 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki
1 jajko

NA WIERZCH TARTY
700 g (ok. 7) jabłek
100 g
masła
125 ml cukru
1 laska wanilii

ŚMIETANKA WANILIOWA
200 ml śmietanki kremówki
1/2 laski wanilii

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Mówi się, że to karmelizowane, wywrócone do góry nogami ciasto jabłkowe stworzyła Stéphane Tatin, która wraz ze swoją siostrą prowadziła Hôtel Tatin w Lamotte- Beuvron. Pewnego dnia była tak zapracowana, że zapomniała zdjąć jabłka z palnika, przez co smażył  się one za długo. Podejmując próbę uratowania ciasta, wpadła na pomysł takiej odmiany tarty jabłkowej. Tradycyjnie przyrządza się ją z golden delicious, ale uważam, że o tej porze roku powinniśmy skorzystać z rodzimych jabłek.


KRUCHE CIASTO: Wymieszaj cukier, mąkę, masło oraz jajko i zagnieć ciasto • Odstaw na godzinę, aby odpoczęło.

NA WIERZCH TARTY: Pokrój dwa jabłka w krążki, a resztę w dużą kostkę • Na patelni (ok. 22 cm średnicy), na której tarta będzie pieczona, roztop 75 g masła, dodaj 100 ml cukru oraz rdzeń laski wanilii i zamieszaj • Dodaj jabłka: zacznij od ułożenia krążków na dnie (będą one później tworzyć piękny wierzch tarty), a następnie dodaj resztę jabłek; powinny dusić się pod przykryciem 10 minut • Rozwałkuj kruche ciasto i przykryj nim jabłka • Piecz w temperaturze 200°C przez 12 minut • Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na 30 minut tak, aby jabłka i ciasto zdążyły stężeć • Obróć tartę do góry dnem, przekładając ją na talerz; posyp pozostałym cukrem i dodaj resztę masła • Podpiecz wierzchnią część ciasta w piekarniku albo opal ją małym palnikiem.

ŚMIETANKA WANILIOWA: Ubij śmietankę z rdzeniem 1/2 laski wanilii • Podawaj tartę ze śmietanką waniliową.

Więcej podobnych przepisów