Koszyk

×

ZUPA SELEROWA Z KAWIOREM Z PSTRĄGA I RZEŻUCHĄ

zupa selerowa800_0

(4 porcje)

500 g selera
1 żółta cebula
2 ziemniaki
1 łyżka oleju
1 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany
sól
pieprz

GRZANKI Z KOZIM SEREM
4-8 kromek chleba
4-8 kawałów koziego sera
2 łyżki miodu

DO PODANIA
4 łyżki kawioru z pstrąga
lub łososia
rzeżucha

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Obierz i pokrój na mniejsze kawałki seler, ziemniaki i cebulę • Rozgrzej olej i zeszklij cebulę • Dodaj seler, ziemniaki i bulion • Gotuj na wolnym ogniu, aż seler zmięknie • Zmiksuj na gładką masę • Dolej śmietanę i zagotuj • Dopraw solą i pieprzem.

GRZANKI Z KOZIM SEREM: Ułoż na chlebie kozi ser i polej miodem • Zapiekaj w 200°C, aż ser się roztopi i nabierze koloru.

SPOSÓB PODANIA: Nalej zupę do talerzy, dodaj kawior i posyp rzeżuchą • Podawaj z ciepłym chlebem z kozim serem

Więcej podobnych przepisów