ZUPPA ALLA VALDOSTANA Z SEREM FONTINA, KAPUSTĄ WŁOSKĄ, PANCETTĄ I GRUSZKĄ

Ta zupa z kapusty – która swą konsystencją przypomina zapiekankę – znana jest pod nazwą zuppa di Valpelline, ponieważ wywodzi się z miejscowości Valpelline we włoskiej Dolinie Aosty. Zupę gotuje się na bulionie cielęcym, a następnie zapieka z grubą warstwą sera fontina. Drobno pokrojona gruszka, którą należy usmażyć z kapustą i pancettą, jest popularnym składnikiem potraw w tej okolicy – to właśnie tutaj hoduje się starą odmianę gruszy zwaną martin sec. W każdej miseczce powinna się też znaleźć kromka pane nero („czarny chleb”), czyli chleba żytniego na zakwasie, który jest popularny w tym zimnym górskim regionie. Dawniej wypiekano go zaledwie kilka razy w roku, następnie suszono i odkładano na później. Świetnie nadaje się do maczania w zuppa alla Valdostana!


Opłucz kapustę i oderwij liście o najgrubszych nerwach ● Pokrój kapustę na cienkie paski i smaż je kilka minut w garnku o grubym dnie na maśle wraz z posiekaną pancettą i gruszką ● Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C ● Zagotuj bulion i zalej nim kapustę ● Dodaj liście laurowe i duś, aż kapusta zmięknie ● Dopraw solą i pieprzem ● Ułóż po kromce chleba w żaroodpornych miseczkach ● Wlej zupę do miseczek i posyp startym serem fontina ● Zapiekaj na środkowym poziomie w piekarniku przez około 45 minut lub do czasu, aż ser nabierze złoto-brązowej barwy ● Podawaj gorące.

 

Powiązane