Koszyk

×

BROWNIE Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I JEŻYNAMI

Platter by Okrasa DSC_4097

(8 porcji)

350 g gorzkiej czekolady
250 g masła
3 jajka
250 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g wędzonych śliwek
3 g mielonego kardamonu

MUS Z WĘGIEREK
400 g śliwek węgierek
100 g wiśni
150 g cukru
1 g gumy ksantanowej

DO PODANIA
lody śliwkowe
jeżyny
kandyzowane igły świerkowe

 

PRZEPIS: GRZEGORZ KRUPA & KAROL OKRASA / PLATTER BY KAROL OKRASA
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Masło rozpuść i dodaj pokruszoną czekoladę • Rozpuść czekoladę, mieszając dokładnie od czasu do czasu • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dopraw mielonym kardamonem • Dodawaj partiami przestudzoną masę czekoladową do masy jajecznej i mieszaj szpatułką • Dodaj mąkę oraz pokrojone drobno wędzone śliwki i wymieszaj • Wlej ciasto do foremek na wysokość około 1 cm • Piecz 12 minut w temperaturze 170ºC.

MUS Z WĘGIEREK: Z węgierek i wiśni usuń pestki • Gotuj z cukrem do momentu, aż puszczą sok • Zblenduj na gładką masę i przetrzyj przez drobne sito • Dodaj gumę ksantanową, wymieszaj i przelej do syfonu • Odstaw na 1 godzinę.
 

Więcej podobnych przepisów