BUŁECZKI POKRZYWOWE

DZIEŃ 1: W misce wymieszaj pokruszone ziarna żyta i pszenicy, ziarna lnu i morele • Zagotuj wodę i zalej nią mieszaninę • Dodaj sól • Przykryj plastikową folią i zostaw na noc.


DZIEŃ 2: W misce pokrusz drożdże, zalej je wodą i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą • Dodaj je do ciasta z dnia 1., a następnie dodaj olej, mąkę pszenną, mąkę żytnią i pokrzywy • Wyrabiaj w maszynie co najmniej przez 10 minut • Zostaw do wyrośnięcia na godzinę • Wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj z niego długie wałeczki o średnicy około 5 cm • Pokrój wałeczki na plastry o szerokości 2 cm, a następnie skręć je o 1/4 obrotu i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia • Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250°C • Piecz bułeczki 8-10 minut.

Powiązane