Koszyk

×

DORSZ Z SAŁATKĄ NA CIEPŁO

DORSZ Z SAŁATKĄ NA CIEPŁO

(4 porcje)

800 g dorsza

SAŁATKA
2 fenkuły
6 pasternaków
50 g liści szpinaku
1 opakowanie malin
120 ml białego wina
100 g masła
sól
pieprz

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

SAŁATKA: Obierz i pokrój pasternaki na 4 kawałki ● Pokrój na kawałki fenukły; odkrój natkę, która przyda się do dekoracji ● Ułóż warzywa w żaroodpornej formie ● Skrop winem i dodaj odrobinę masła ● Dopraw solą i pieprzem ● Zapiekaj 30 minut w 200°C ● Wystudzone warzywa zmieszaj ze szpinakiem i malinami. 

DORSZ: W rondlu przyrumień masło, aż nabierze złotawego koloru i orzechowego zapachu ● Usmaż rybę. 

SPOSÓB PODANIA: Podawaj rybę na sałatce ● Przed podaniem polej przyrumienionym masłem ● Udekoruj natką fenkułu.

Jeśli skropisz sałatkę syropem malinowym, będzie miała kwaskowy posmak.

Więcej podobnych przepisów