DORSZBURGER Z MAJONEZEM CHRZANOWYM I OGÓRKIEM KISZONYM

MAJONEZ CHRZANOWY: Zetrzyj albo drobno posiekaj czosnek i włóż go do miski • Dodaj żółtko, ocet winny i musztardę; zmiksuj blenderem albo ubij ręcznie • Dodaj olej, na początku dodawaj go kroplami, a potem cienkim strumieniem, cały czas miksując lub ubijając, aż mieszanina stanie się kremowym majonezem • Dodaj chrzan i wymieszaj, dopraw solą i trzymaj w lodówce aż do momentu podania.

DORSZBURGER: Posiekaj drobno szalotkę, czosnek i chili • Zmiksuj z mięsem dorsza, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz ¾ roztrzepanego jajka • Dopraw solą i czarnym pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką masę • Niewielką ilość masy usmaż na próbę i skosztuj • Uformuj z masy 4 hamburgery i obtocz je najpierw w mące, potem w reszcie roztrzepanego jajka, a na koniec w bułce tartej • Smaż je na połowie masła i połowie oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

SPOSÓB PODANIA: Przekrój bagietkę wzdłuż i pokrój ją na 4 porcje o wielkości dopasowanej do burgerów z dorsza • Szybko upraż połówki bagietki i złóż je z majonezem, burgerem z dorsza i czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie paski, pietruszką i świeżo startym chrzanem • Podawaj od razu z niepokrojonymi ogórkami kiszonymi i cząstkami cytryny.

db