FALAFEL Z SOSEM TAHINI I TABBOULEH

Zmiksuj wszystkie składniki na falafel • Uformuj kuleczki i usmaż je na oleju (albo we frytkownicy).

SOS TAHINI: Wymieszaj wszystkie składniki.

PIECZYWO: Rozgrzej piekarnik do 230°C • Nagrzej dwie blachy • Wymieszaj w misce wszystkie składniki • Ugniataj ciasto 3 minuty • Podziel je i uformuj kawałki wielkości piłeczek do ping-ponga • Odstaw na 10-15 minut • Rozwałkuj cienko ciasto i ułóż na blasze • Zapiekaj, aż staną się chrupiące i nabiorą koloru • Kiedy będą gotowe, pomocz delikatnie je pod bieżącą wodą i włóż pod ręcznik, żeby skórka nieco zmiękła.

TABBOULEH: Pokrój pomidory na cząstki • Posiekaj drobno cebulę i wymieszaj ją z pomidorami, ziołami i olejem rzepakowym • Dopraw solą i pieprzem. 

SPOSÓB PODANIA: Ustaw na stole talerze tak, by każdy mógł na nich skomponować swój własny falafel • Podawaj z sałatą i cząstkami cytryn.
 

falafel