GRILLOWANA PIERŚ KACZA Z SOSEM Z CZEREŚNI BIGARREAU I SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KOMOSY RYŻOWEJ

Na skórze kaczej piersi natnij kratkę, a następnie posyp mięso solą i pieprzem • Na gorącej patelni przyrumień pierś skórką do dołu, aż stanie się chrupiąca • Pierś należy następnie grillować na słabym ogniu, stroną z mięsem zwróconą ku węglowi, aż do uzyskania pożądanej temperatury wewnętrznej.

SOS Z CZEREŚNI BIGARREAU: Roztop cukier i mieszając, dodawaj masło • Dodaj pozostałe składniki i zagotuj, aby sos miał gęstą konsystencję • Zmiksuj sos na gładko, mieszając, dodaj 2 łyżki masła, a na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.

SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KOMOSY RYŻOWEJ (QUINOA): Zagotuj wodę, dodaj komosę i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem • Następnie przepłucz ją zimną wodą • Kalafior i dymki pokrój na cienkie plastry • Przekrój kabaczek wzdłuż dwa razy tak, aby otrzymać 4 podłużne ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój następnie kabaczek na mniejsze kawałki • Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na cienkie plastry • Wymieszaj z pietruszką, dopraw solą i czarnym pieprzem, a na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek • Sałatkę tę można również podawać na ciepło (w takim przypadku nie należy płukać komosy zimną wodą).

GRILLOWANA PIERŚ KACZA Z SOSEM Z CZEREŚNI BIGARREAU I SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KOMOSY RYŻOWEJ