KACZE UDKA Z BRUKSELKĄ, JABŁKAMI, CEBULĄ I POMARAŃCZAMI

Całość w jednym naczyniu! To niezwykle szybki sposób przygotowania jedzenia, który można docenić szczególnie w dni powszednie. Dzięki temu, że wszystkie smaki zebrano w jednym miejscu, nie trzeba się martwić o zmywanie. Jeśli komuś bardziej odpowiada mięso kurczaka, niech ani chwili nie waha się zastąpić nim kaczki.


Przekrój opłukane brukselki na pół, a jeśli są bardzo duże, podziel je na ćwiartki • Pokrój jabłka i cebulę na mniejsze kawałki • Zetrzyj skórkę z pomarańczy • Pokrój pomarańcze • Podsmaż je na patelni, by nabrały ładnego koloru • Przyrumień kacze udka na patelni, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego • Wokół ułóż brukselki, jabłka, kawałki pomarańczy i cebulę • Zapiekaj około 25 minut w 170°C • Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj ze startą skórką, imbirem, miodem i olejem rzepakowym • Wlej płyn do formy i zapiekaj przez kolejne siedem minut • Przed podaniem posyp danie posiekanymi szczypiorkiem i pietruszką.