KAISERSCHMARRN Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Przysmak godny cesarza – to określenie najlepiej oddaje charakter tego dania – puszysty, lekki omlet z rodzynkami oraz kroplą rumu Stroh. Serwuje się go pokrojony na kawałki posypane cukrem pudrem wraz z musem owocowym i odrobiną bitej śmietany. Kaiserschmarrn to popularny dziś w austriackich alpach deser, który kiedyś podawano również jako luksusowe śniadanie. I choć trudno stwierdzić, czy kaiserschmarrn naprawdę był ulubionym daniem cesarza Franciszka Józefa i, to z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.


Mocz rodzynki w misce z wodą i rumem co najmniej godzinę • Oddziel białko od żółtka i zetrzyj skórkę cytryny • Przez drobne sito przesiej do miski mąkę, 1/3 cukru pudru i sól • Dodaj żółtka, mleko, skórkę z cytryny oraz cukier wanilinowy i ubij na gładką masę, a następnie odstaw na godzinę • W osobnej misce białka z odrobiną soku z cytryny ubij ręcznie lub mikserem na sztywną pianę • W czasie ubijania delikatnie posypuj białka pozostałym cukrem pudrem • Ubite białka przełóż łopatką do masy z żółtkami • Rozpuść masło na dużej patelni • Wlej na nią całą masę i posyp rodzynkami • Zmniejsz temperaturę i zapiekaj omlet, aż się zetnie, a na jego powierzchni pojawią się małe dziurki • Przekrój omlet na pół i przełóż każdą część na drugą stronę za pomocą dużej szpatułki • Upieczony omlet pokrój w paski • Dodaj nieco masła i podsmaż je • Posyp cukrem pudrem i podawaj z musem śliwkowym oraz bitą śmietaną.


MUS ŚLIWKOWY: Wypestkuj śliwki • Zagotuj wodę z cukrem, by powstał syrop • Dodaj cynamon • Po 10-15 minutach, gdy płyn zacznie gęstnieć, dodaj śliwki • Gotuj owoce, aż nabiorą konsystencji musu • Schłodź nieco przed podaniem.

Powiązane

KAISERSCHMARRN Z MUSEM ŚLIWKOWYM