KARKÓWKA PODAWANA Z CEBULĄ PIECZONĄ ZE SZPIKIEM I ZIOŁAMI

Czy można wyobrazić sobie lepszy dodatek do aromatycznej, długo gotowanej potrawy, której smak nadaje goździk i ziele angielskie, niż słodkie, pełne smaku, pieczone cebule i warzywa korzeniowe? Może tylko szpik pieczony z pietruszką, rozmarynem i czosnkiem. W tym daniu możesz rozkoszować się i jednym, i drugim.


KARKÓWKA: Pokrój karkówkę na kawałki lub w kostkę o boku około 2 cm • Obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki • W najwyższej temperaturze przyrumień mięso, aż nabierze ładnej barwy • Przełóż mięso do garnka • Włóż do niego także przyprawy i cebulę • Zalej taką ilością wody, aby wypełniła 3/4 zawartości garnka, a następnie przykryj naczynie pokrywką • Gotuj karkówkę na wolnym ogniu przez 2-2,5 godziny, aż mięso będzie kruche • Następnie odcedź sos do osobnego garnka • Wyjmij cebulę, a z mięsa usuń tłuszcz i ścięgna • Skrobię kukurydzianą mieszaj w łyżce wody, aż się rozpuści • Zagotuj sos, a następnie ubijając, dodaj rozpuszczoną skrobię kukurydzianą • Dodaj oczyszczone mięso i ponownie zagotuj • Dopraw solą.

PIECZONA ŻÓŁTA CEBULA, SELER KORZENIOWY I MARCHEWKA: Rozgrzej piekarnik do 200°C • Przekrój cebule na pół • Obierz marchewki i każdą z nich pokrój na 3 kawałki • Obierz seler i pokrój go na 2 cm kawałki • Wymieszaj warzywa korzeniowe i cebulę z oliwą z oliwek i solą • Piecz w piekarniku około 30 minut, aż warzywa nabiorą ładnej barwy i będą miękkie.

SZPIK PIECZONY Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM: Wymieszaj bułkę tartą z ziołami i czosnkiem • Włóż kości szpikowe do żaroodpornego naczynia, posól je i posyp ziołową bułką tartą • Piecz w piekarniku około 20 minut, aż szpik będzie ciepły i nabierze ładnego koloru.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj karkówkę z ziołowym szpikiem i pieczonymi warzywami.