KNEDEL ZE SZCZUPAKA Z KURKAMI, SOSEM RAKOWYM, BRUKSELKĄ I POREM

KNEDEL: Mleko zagotuj z 90 g masła i przyprawami · Wsypuj mąkę energicznie mieszając, zaparz · Odstaw do ostudzenia, następnie dodaj pojedynczo żółtka, cały czas ubijając przy pomocy robota kuchennego · Oczyszczony filet ze szczupaka pokrój na małe kawałki · Zmiksuj je w blenderze, dodając partiami 200 g masła oraz śmietanę · Wymieszaj dokładnie z ciastem parzonym i odstaw do lodówki na 2 godziny · Przełóż masę na folię spożywczą · Zawiń dokładnie w rulon, delikatnie zroluj i zawiąż na końcach · Parz we wrzątku około 30-40 minut (knedle można formować również przy pomocy łyżki i parzyć bezpośrednio w osolonym wrzątku) · Knedla przestudź i wyjmij z folii · Zapiekaj 5-10 minut w temperaturze 180°C.

SOS RAKOWY: Raki zblenduj lub ubij · Przełóż na patelnię razem z pokrojonymi warzywami, podsmaż na maśle · Wlej wino i odparuj je · Dodaj drobno pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy · Zredukuj · Dodaj śmietanę i redukuj do konsystencji gęstego syropu · Przetrzyj przez sito.

KURKI: Szalotkę i czosnek obierz, pokrój drobno · Kurki dokładnie oczyść · Smaż je na sucho na gorącej patelni, a następnie dodaj masło i podsmaż z szalotką i czosnkiem · Dopraw solą i pieprzem, zachowaj ciepłe do podania.

POR: Pora obierz, pokrój metodą julienne i usmaż na głębokim tłuszczu · Odsącz na bibule lub ręczniku papierowym.

SPOSÓB PODANIA: Na talerz nałóż sos, następnie kurki i knedel · Udekoruj sparzonymi listkami brukselki, julienne z pora oraz natką pietruszki.

Powiązane