Koszyk

×

LASAGNE MARCHEWKOWA

LASAGNE MARCHEWKOWA

(4 porcje)

6 marchewek
2 ząbki czosnku
2 łyżki skoncentrowanego wywaru warzywnego
500 ml wody
1-2 łyżki masła
50 ml śmietany
gałka muszkatołowa
sól 
pieprz

MARCHEWKI PODGRZEWANE W WINIE
8 marchewek (najlepiej w różnych kolorach)
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
200 ml białego wina
2 łyżki otartego tymianku
masło
sól
pieprz

KREM Z KOZIEGO SERA
200 g koziego sera
300 ml crème fraîche
100 ml prażonych orzechów laskowych

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

PURÉE MARCHEWKOWE: Obierz marchewki i pokrój je na kawałki ● Obierz i posiekaj ząbki czosnku ● Przełóż warzywa do garnka, wlej wodę i wywar ● Gotuj, aż warzywa będą miękkie ● Odlej wodę i zblenduj ja na gładkie purée ● Dodaj śmietanę i masło, wymieszaj i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

MARCHEWKI PODSMAŻANE W WINIE: Obierz marchewki, cebulę i czosnek ● Posiekaj warzywa w drobną kostkę ● Przyrumień je na patelni na porcji masła ● Wlej wino i gotuj 5 minut na wolnym ogniu ● Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.

KREM Z KOZIEGO SERA: Uprażone orzechy laskowe posiekaj na duże kawałki ● Ubij kozi ser z crème fraîche ● Dodaj orzechy laskowe.

SPOSÓB PODANIA: Złóż lasagne ● Spód naczynia wyłóż purée marchewkowym, następnie połóż warstwę płatów makaronowych, marchewki podsmażone w winie, warstwę makaronu i krem z koziego sera ● Powtórz ułożenie warstw dwukrotnie ● Dociśnij płaty makaronowe, aby lasagne była zwarta ● Wierzch posyp startym serem ● Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Więcej podobnych przepisów