MUS TWAROŻKOWY Z OWOCAMI DZIKIEJ RÓŻY I WODĄ RÓŻANĄ

MASA TWAROŻKOWA: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw powstałą masę w chłodne miejsce.

MASA JAJECZNA: Podgrzej syrop cukrowy ze startą wanilią do temperatury 124°C • Żółtka ubij na puszystą masę • Ubijając żółtka, powoli wlewaj do nich podgrzany syrop • Gdy masa osiągnie temperaturę 60°C, dodaj płatki żelatyny zanurzone wcześniej na dziesięć minut w lodowatej wodzie.

Połącz wcześniej przygotowaną masę twarożkową z masą jajeczną • Na koniec dodaj lekko ubitą śmietanę • Przelej masę do półokrągłych foremek i włóż je do zamrażarki • Gdy porcje będą odpowiednio zmrożone, ułóż je bardzo blisko siebie tak, by nie było widać między nimi granic.

LODY Z DZIKIEJ RÓŻY: Ugotuj sok z dzikiej róży z 15% cukru • Zagotuj go z Pwd i zanurz w tak przygotowanej w cieczy kulki musu twarożkowego nabite wcześniej na szpikulec • Przełóż je następnie na kawałek tektury, by ociekły • Włóż je do zamrażarki • Zdejmij zmrożone kulki ze szpikulca i włóż je do lodówki.

WODA RÓŻANA: Świeżo zerwane płatki dzikiej róży ułóż na dnie słoika ze szczelnym zamknięciem • Zalej je zagotowanym syropem cukrowym z sokiem z cytryny • Zamknij szczelnie słoik i potrząsaj nim w górę i w dół mniej więcej pięć minut, by rozprowadzić płyn po całym naczyniu • Odstaw na dobę.

SPOSÓB PODANIA: Wyciągnij z lodówki kulki musu i odłóż na około dziesięć minut, by trochę odtajały w temperaturze pokojowej • Skrop je wodą z dzikiej róży.

Powiązane

Mus