Koszyk

×

PIECZONE WARZYWA Z DRESSINGIEM Z ANCHOIS

pw

PIECZONE ZIMOWE WARZYWA
4 małe cebulki nadające się do pieczenia w całości
6 ziemniaków
100 g kalafiora
1 brokuł
2 pasternaki
olej rzepakowy
czarny pieprz

DRESSING Z ANCHOIS
6 filetów anchois
skórka starta z 1/2 cytryny
1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki neutralnego oleju rzepakowego
1 łyżka zalewy spod anchois
czarny pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Już od dawna wiadomo, że słone i aromatyczne smaki doskonale komponują się z cebulą i ziemniakami. Pasują również do kalafiora i brokułów. Pasternaki można zastąpić marchewkami. Podawaj warzywa jako dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, a także jako jedno z dań szwedzkiego stołu.


PIECZONE ZIMOWE WARZYWA: Obierz cebulki, ziemniaki i pasternaki • Ziemniaki przekrój na pół, a pasternaki pokrój na mniejsze kawałki • Brokuły i kalafior podziel na mniejsze różyczki • Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, polej olejem rzepakowym i posyp pieprzem • Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.

DRESSING Z ANCHOIS: Pokrój cienko anchois • Zetrzyj skórkę z cytryny • Wymieszaj wszystkie składniki • Ważne, żeby w smaku dressingu zachować pożądaną równowagę między anchois a octem jabłkowym • Dopraw dressing czarnym pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Polej warzywa dressingiem z anchois • Podawaj je ze smażoną lub gotowaną rybą.

Więcej podobnych przepisów