Koszyk

×

PIKLE

pikle

(ok. 5 l)

1 brukiew
4 pasternaki
3 kalarepki
5 marchewek
300 g fasolki szparagowej
14 małych rzep
2 bulwy fenkułu
1 główka kalafiora
5 cebul szalotek

ZALEWA
450 ml esencji octowej, 12%
900 ml cukru
1300 ml wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki ziaren gorczycy

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Oczyść i obierz warzywa • Pokrój je na duże kawałki i gotuj powoli w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną, ale ich wnętrze wciąż będzie jędrne.

ZALEWA: Zagotuj wszystkie składniki i gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści.

W słoikach ułóż warstwami warzywa • Zalej zalewą i zamknij słoiki pokrywką.

Więcej podobnych przepisów