Koszyk

×

PIZZA QUATTRO STAGIONI

DSC_1434

(4 porcje)

CIASTO DOJRZEWAJĄCE
1 kg mąki
620 ml wody
1 g drożdży
62 g zakwasu

SOS POMIDOROWY
320 ml pomidorów pelati
4 listki bazylii
40 ml oliwy
5 g soli

DODATKOWO
80 g mozzarelli fior di latte
140 g karczochów
100 g prosciutto cotto
80 g zielonych oliwek
50 g pieczarek
40 ml oliwy
garść listków bazylii

 

PRZEPIS: DAWID ŁAGOWSKI / WIELKA KUCHNIA PODOLANY
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

CIASTO DOJRZEWAJĄCE: Wyrób ciasto na pizzę i odstaw do fermentacji na 24 godziny • Pizza nie może być przygotowywana z krócej dojrzewającego ciasta.

SOS POMIDOROWY: Składniki sosu zblenduj razem.

Zagnieć ciasto i uformuj pizzę • Rozsmaruj na niej sos pomidorowy i ułóż mozzarellę oraz posiekane pieczarki • Piecz w piecu do pizzy 90 sekund w temperaturze 450ºC • Na gotowej pizzy ułóż resztę dodatków • Udekoruj listkami bazylii i skrop oliwą.

Więcej podobnych przepisów