Koszyk

×

POKUSA JANSSONA

pokusa

600 g ziemniaków o jędrnym miąższu
1 żółta cebula
250 ml kremówki
200 ml mleka
100 g anchois z zalewą
50 ml bułki tartej
20-30 g zimnego masła

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Ten niezwykle popularny szwedzki klasyk jest prosty w przyrządzeniu i bardzo często gości na tamtejszych stołach. Nazwa dania jest kwestią sporną w całej Szwecji. Nadal nie wiadomo też, kim był ów Jansson.


Nagrzej piekarnik do temperatury 225°C • Ziemniaki i cebulę pokrój w wąskie paseczki i włóż do szerokiego garnka • Zalej śmietaną, mlekiem i dodaj anchois • Gotuj powoli przez 30 minut, aż ziemniaki zmiękną • Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia • Posyp bułką tartą i cienkimi płatkami startego masła • Piecz Pokusę, aż nabierze ładnego koloru • Podawaj od razu.

Więcej podobnych przepisów