POTIOMKIN Z MASŁEM, MARYNOWANĄ SREBRNĄ CEBULKĄ I IKRĄ Z ŁOSOSIA

MARYNOWANA SREBRNA CEBULKA: Zagotuj ocet, cukier i wodę • Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i zostaw na noc w zalewie do zaciągnięcia.

DZIEŃ 1: Wymieszaj wszystkie składniki w zostaw je na noc w temperaturze pokojowej.

DZIEŃ 2: Wymieszaj ciasto na zakwasie z 1 dnia ze składnikami przeznaczonymi na dzień 2 • Przełóż ciasto do maszyny do wyrabiania ciasta i wyrabiaj je w niej powoli przez 2 minuty, a następnie szybko przez około 15 minut • Ciasto powinno następnie odpoczywać przez godzinę • Przełóż ciasto do 3 wysmarowanych forem i wygładź jego powierzchnię szpatułką zamoczoną w wodzie • Posyp bochenki odrobiną mąki żytniej i wstaw formy na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C, natychmiast obniżając temperaturę do 230°C• Piecz przez około 40 minut • Po upieczeniu wyjmij chleb z forem i owiń go plastikową folią.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój chleb Potiomkin i podawaj go z marynowaną cebulką, masłem i ikrą łososia • Rosyjski zwyczaj nakazuje, aby do potrawy podawać wódkę.

POTIOMKIN Z MASŁEM, MARYNOWANĄ SREBRNĄ CEBULKĄ I IKRĄ Z ŁOSOSIA