Koszyk

×

PRZEGRZEBEK SMAŻONY NA MAŚLE

Przegrzebek smażony na maśle

(4 porcje)

4 przegrzebki
masło
75 ml brokułu
150 ml kalafiora
2 łyżki drobno posiekanej
czerwonej cebuli

PRZYRUMIENIONE MASŁO Z SOJĄ
50 g masła
2 łyżeczki sosu Kikkoman

DO PODANIA
sok z cytryny
koperek
grzanki
sól i pieprz
 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIA: DAVID BACK

Pokrój kalafior i brokuły na małe bukieciki • Gotuj je przez minutę w osolonej wodzie • Wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą • Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smaż przegrzebki na maśle 3-4 minut.

PRZYRUMIENIONE MASŁO Z SOJĄ: Roztop masło i przyrumień je, aż nabierze ładnej, migdałowej barwy • Przelej masło do miski, dodaj soję i odstaw na 30-45 minut • Ubij mikserem na masę o lekkiej konsystencji.

SPOSÓB PODANIA: Na spodzie talerza połóż wymieszany kalafior, brokuły i cebulę • Na wierzchu ułóż przegrzebki i polej odrobiną soku wyciśniętego z cytryny • Obok przegrzebków wyciśnij lub nałóż łyżką przyrumienione masło z soją • Na koniec udekoruj danie na górze porwanym koperkiem i odrobiną grzanek.
 

Więcej podobnych przepisów