SERNIK Z GOTOWANYMI W WINIE POMARAŃCZAMI

Wymieszaj mąkę z 200 ml zimnego mleka • W osobnej misce wymieszaj podpuszczkę z wodą • Resztę mleka podgrzej w rondlu do temperatury 39°C, a następnie wlej do niego mleko z mąką i podpuszczkę z wodą • Odstaw na 30 minut • Zrób w powstałej masie kilka nacięć nożem, by mogła wypłynąć serwatka • Przełóż masę na drobne sito i odłóż do odsączenia na 20 minut.

MASA MIGDAŁOWA: Wbij jajka do miski i dodaj żółtka • Wsyp cukier zwykły i waniliowy oraz sól i utrzyj • Posiekaj migdały • Dodaj pozostałe składniki masy i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C • Masę migdałową połącz z masą serową • Przelej do naczynia żaroodpornego o objętości co najmniej 3 l • Piecz sernik 20 minut w temperaturze 200°C • Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze około 40 minut.

POMARAŃCZE GOTOWANE W WINIE: Zetrzyj skórkę z trzech pomarańczy i włóż ją do garnka • Wlej wino i wodę, wsyp cukier oraz przyprawy i zagotuj • Obierz skórkę z pozostałych pomarańczy • Ułóż wszystkie obrane owoce w wyższym od nich naczyniu • Zalej je przygotowaną wcześniej zalewą i odstaw na 30 minut • Wyjmij nasączone pomarańcze • Zagotuj zalewę i zredukuj o połowę.

KANDYZOWANE MIGDAŁY: Rozpuść cukier puder na migdałach w rondlu • Rozłóż migdały na arkuszu papieru do pieczenia i posyp solą w płatkach • Rozdziel migdały i odłóż do ostygnięcia.

SPOSÓB PODANIA: Ubij lekko śmietanę • Pokrój pomarańcze w plastry • Sernik podawaj z plastrami pomarańczy, zredukowaną zalewą, kandyzowanymi migdałami i ubitą śmietaną.
 

Powiązane