SERNIK Z KLITORIĄ TERNATEŃSKĄ ORAZ JADALNYMI KWIATAMI W BRZOZOWEJ GALARETCE

KRUCHY SPÓD: Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i posmaruj dno i boki masłem ●  Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól ● Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem na kruszonkę ● Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto ● Ciasto wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem ● Tortownicę włóż na 25 minut do lodówki ● W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 195 stopni C ● Piecz spód przez 20 - 22 minuty, a po wyjęciu z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 

MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni ● W gorącym mleku wymieszaj kwiaty klitorii, aż puszczą niebieski kolor ● W malakserze umieść wszystkie pozostałe składniki masy i wlej zabarwione na niebiesko mleko. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładką masę ● Następnie przelej masę na ostudzony spód i piecz całość 70 minut, aż wierzch będzie ścięty i elastyczny ● Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.

GALARETKA BRZOZOWA: 250 ml soku z brzozy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę (nie doprowadź do wrzenia!)  ●  Dolej do tego pozostały sok ● Pozostaw galaretkę do lekkiego stężenia ● Na całkowicie ostudzony sernik załóż wysoką obręcz do tortów ● Wlej na wierzch sernika trochę galaretki, połóż pierwszą warstwę kwiatów oraz lisków ziół i wsadź na 10 minut tortownicę do lodówki ● Po tym czasie ułóż ozdobnie resztę kwiatów oraz liści ziół i zalej je pozostałą galaretką ● Wsadź gotowy sernik do lodówki na 8 – 12 h.

Powiązane