Koszyk

×

TARTA MIGDAŁOWA

Odette_big

(8 porcji)

CIASTO MIGDAŁOWE
250 g masła
250 g cukru
250 g mąki migdałowej
laska wanilii
250 g jajek
50 ml rumu
maliny/jagody

KREM
skórka starta z 2 cytryn i 1 limonki
300 ml śmietany
30 g cukru
80 g mascarpone

SABLE
120 g masła
90 g cukru
szczypta soli
50 g jajek
30 g mąki migdałowej
230 g mąki

 

PRZEPIS: ODETTE
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

CIASTO MIGDAŁOWE: W mikserze utrzyj masło z cukrem, wanilią i na przemian dodawaj mąkę migdałową z jajkami, a na koniec wlej rum • Całość przykryj folią i schowaj do lodówki • Następnie w formie metalowej ułóż na spodzie wypieczone sable, a całość przykryj schłodzonym kremem migdałowym i owocami • Piecz ok. 25 minut w temperaturze 165°C.

KREM: Śmietanę zagotuj razem z cukrem, na koniec dodając drobno startą skórkę z cytryny i limonki • Przykryj folią i schowaj na noc do lodówki • Następnego dnia zalej uprzednio przygotowaną śmietaną, dodaj mascarpone i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.

SABLE: Utrzyj masło z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji • Dodaj sól, jajka i mieszaj ok. 30 sekund • Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj • Całość zawiń w folię i schowaj do lodówki • Po schłodzeniu rozwałkuj i wytnij koło o średnicy blachy, w której będzie wypiekany krem migdałowy • Następnie piecz w 165°C ok. 8 minut.

SPOSÓB PODANIA: Gotową tartę udekoruj ubitym kremem i świeżymi owocami oraz figą (opcjonalnie można też posypać prażonymi orzechami lub pokruszonym ciastem).

Więcej podobnych przepisów