TORT CZEKOLADOWO-BEZOWY ZE SŁONYM KREMEM CZEKOLADOWO-TOFFI I KANDYZOWANYMI ORZECHAMI

BLATY TORTU: Włącz termoobieg i nagrzej piekarnik do temperatury 150°C • Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia; ułatwisz sobie to zadanie, jeśli najpierw posmarujesz ścianki tortownic odrobiną oleju lub wody • Utrzyj masło z cukrem na miękką i elastyczną masę • Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po jednym żółtku, a na koniec wlej mleko • Wymieszaj suche składniki, a następnie ostrożnie dodaj je do masy i dokładnie połącz • Połowę masy przełóż do jednej, a połowę do drugiej tortownicy, rozłóż ją równomiernie. 

BEZA: W misce ze stali nierdzewnej ubij białka z 1/3 cukru mikserem na niskich obrotach • Stopniowo dodawaj ocet i resztę cukru, jednocześnie zwiększając prędkość, aby pod koniec miksować już na najwyższych obrotach • Ubijaj masę, aż beza będzie biała, błyszcząca i sztywna • Dodaj do niej roztopioną czekoladę i wymieszaj, a następnie rozsmaruj na masie biszkoptowej w tortownicach • Jedną tortownicę postaw na dole piekarnika, a drugą na środku i piecz spód z bezą około 40 minut; po 20 minutach zamień tortownice miejscami • Wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż ostygną, a następnie delikatnie wyjmij z forem • Jeśli resztę tortu będziesz przygotowywać następnego dnia, przykryj spody papierem do pieczenia. 

KANDYZOWANE ORZECHY: Na suchej patelni praż na średnim ogniu orzechy, aż nabiorą ładnej barwy • Mieszając drewnianą szpatułką lub łyżką, dodaj drobny cukier i wodę • Mieszaj tak długo, aż cukier stężeje wokół orzechów, a cały płyn wyparuje • Odstaw orzechy, aby ostygły, a następnie posiekaj je na duże kawałki. 

KREM CZEKOLADOWO-TOFFI: W rondelku z grubym dnem wymieszaj żółtka, śmietanę i drobny cukier • Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż krem będzie się prawie gotował i zacznie gęstnieć, a jego powierzchnia będzie błyszcząca • Zdejmij rondelek z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi • Na koniec dodaj sól w płatkach i zamieszaj • Odstaw do ostygnięcia. 

SPOSÓB PODANIA: Ubij śmietanę na puszystą masę • Na jednym blacie tortu rozsmaruj krem czekoladowo--toffi , a na nim rozprowadź połowę bitej śmietany • Przykryj drugim blatem i wyłóż resztę śmietany • Udekoruj tort kandyzowanymi orzechami • Możesz go podawać od razu albo w ciągu 6-8 godzin; będzie wtedy lekki i bezowy • Następnego dnia stanie się nieco bardziej zbity, a beza będzie się wspaniale ciągnąć.

Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem, możesz zamiast dwóch blatów tortu upiec na blasze jeden większy, a następnie podzielić go na dwie części podczas składania tortu • Możesz przygotować je dzień wcześniej.

Powiązane

TORT CZEKOLADOWO-BEZOWY