Koszyk

×

WHOOPIE CZEKOLADOWE ZE SŁONYM NADZIENIEM

WHOOPIE CZEKOLADOWE

WHOOPIE CZEKOLADOWE
(20 sztuk)
50 g masła o temperaturze pokojowej
50 ml oleju słonecznikowego
125 ml cukru
1 jajko o temperaturze pokojowej
300 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/2 łyżeczki soli
50 ml mleka
50 ml kakao
1/2 łyżeczki prawdziwej
wanilii w proszku

SŁONE NADZIENIE CZEKOLADOWE
100 ml śmietany 27%
1 łyżka miodu
125 g ciemnej czekolady 70%
1/2 łyżeczki soli w płatkach

sól w płatkach do obtoczenia boków (możesz z niej zrezygnować, jeśli nie chcesz, aby ciasteczka były bardzo słone)
 

PRZEPIS: ÅSA SWANBERG
ZDJĘCIE:MALOU HOLM

WHOOPIE CZEKOLADOWE: Rozgrzej piekarnik do 175ºC • Ubij masło, olej słonecznikowy i cukier • Dodaj jajko i ubij na puszystą masę • W misce wymieszaj suche składniki i dodaj je do masy • Dodaj mleko i szybko ubij na masę – wystarczy, żeby wszystkie składniki się wymieszały • Wyciśnij lub nałóż łyżką na blachę okrągłe porcje masy wielkości pięciozłotówki, zwróć jednak uwagę, by nie były zbyt blisko siebie • Piecz na niskiej półce piekarnika około 12 minut • Odstaw do ostygnięcia.

SŁONE NADZIENIE CZEKOLADOWE: W garnku gotuj na wolnym ogniu śmietanę i miód, a następnie zdejmij garnek z ognia • Posiekaj czekoladę i roztop ją w śmietanie, mieszając około 2 minut • Dodaj sól • Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

SKŁADANIE CIASTECZEK: Na płaską stronę połowy ciasteczek wyciśnij krem albo nałóż go łyżką • Przykryj drugim ciastkiem i ewentualnie obtocz brzegi w płatkach soli.

Więcej podobnych przepisów