ZUPA PIETRUSZKOWA Z PUDDINGIEM MARCHEWKOWYM

PUDDING MARCHEWKOWY: Pasternak albo korzeń pietruszki pokrój na małe kawałki i ugotuj je na miękko w mleku ● Zmiksuj na purée i wymieszaj z żółtkiem ● Dopraw solą i pieprzem z młynka ● Marchewki pokrój w kostkę o centymetrowej wielkości ● Posiekaj drobno czosnek i imbir ● W garnku, na ogniu o słabej lub średniej mocy, pod przykryciem „spoć” na odrobinie oleju marchewkę i cebulę z niewielką ilością soli, aż marchewka zmięknie ● Następnie wymieszaj wszystko z purée z pasternaku lub pietruszki wraz ze startą skórką z cytryny ● Dopraw solą i pieprzem ● Przełóż do nasmarowanej formy i piecz w piekarniku w temperaturze około 200°C, aż pudding osiądzie.

Jasny bulion zmiksuj z masłem i pietruszką, a na koniec dopraw solą ● Należy to zrobić możliwie krótko przed podaniem potrawy, aby zachować świeżość smaku pietruszki i zielony ton zupy.

SPOSÓB PODANIA: Włóż łyżką pudding marchewkowy do zupy pietruszkowej.

Powiązane