ZUPA Z CZERWONEJ CEBULI ZE ŚLIWKAMI I POREM PRZYSMAŻANYM Z TYMIANKIEM

Cebule przekrój na pół z góry na dół, a następnie pokrój je w ten sam sposób na cienkie plastry • Pokrój czosnek na cienkie plasterki • W garnku, pod przykryciem, na średnim ogniu „spoć” na odrobinie oleju cebulę i czosnek; garnek powinien być na tyle duży, aby mógł pomieścić jeszcze bulion • Zanim dodasz bulion, cebula powinna być zupełnie miękka, ale nie papkowata • Zagotuj i dopraw solą.

Pokrój pora na kawałki o wielkości 5-10 cm, a następnie przekrój je wzdłuż na pół • Na patelnię na średnim ogniu wlej odrobinę oleju • Połóż na nią pora przeciętymi stronami do dołu, a następnie dodaj owoce, gałązki tymianku i trochę soli • Gotuj pod przykryciem, aż por zacznie mięknąć; nie powinien się smażyć, ale nie zaszkodzi, jeśli jego powierzchnia trochę się przyrumieni • Zdejmij pokrywkę, dodaj miód, zwiększ ogień i wygotuj płyn, który się zebrał • Dopraw solą do smaku.

SPOSÓB PODANIA: Przelej zupę do miseczek i dodaj por.


 

Powiązane