Monka mieści się w barokowym spichrzu z drugiej połowy XVII w. To miejsce, w którym prostota, autentyczność i naturalność tworzą przyjazny nastrój w otoczeniu współcześnie zinterpretowanego ducha przeszłości. Fundamentem konceptu i miejsca nie mogło być nic innego jak powrót do historycznej roli i charakteru budynku. To historia spichrza, która wiąże się z ziarnem, mąką i magazynowaniem. Kuchnię Monki charakteryzuje tradycja regionu ujęta w ramy współczesnego neobistro, któremu przewodzi szef kuchni Paweł Zasławski. Naszym nadrzędnym celem jest tworzenie dań, które wyróżnia przystępność i prostota, na co dowodem jest obecny w karcie podpłomyk będący tu nie tylko dodatkiem, ale i pełnoprawnym daniem.
Zobacz także
LE BRACI
ul. Górnośląska 24
https://www.lebraci.pl/
To prawdziwa włoska restauracja, której sercem jest „le braci”, co po włosku oznacza…
EUROPEJSKI GRILL
ul. Krakowskie Przedmieście 13
http://www.raffles.com/warsaw
Restauracja autorskiego projektu Lázaro Rosa-Violán ze wspaniałym tarasem, skąd rozciąga się…
FOLWARK WĄSOWO
ul. Poznańska 2
https://www.folwarkwasowo.pl/
Założony 150 lat temu Folwark Wąsowo to unikatowe miejsce w Europie, w którym historia spotyka…