Do wydarzenia opisywanego na stronach naszego 58. wydania przygotowywaliśmy się od dłuższego czasu. Poza świetną kuchnią, wyjątkową ideą WO//MAN EQUAL KITCHEN oraz obecnością doskonałych szefów i szefowych kuchni odbyła się podczas niego także się światowa premiera fine diningowej fotografii NFT dania Przemka Klimy. Ten szef kuchni i współwłaściciel Bottiglierii 1881, jedynej w Polsce restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, jako jedyny Polak znalazł się już po raz drugi z rzędu w pierwszej setce światowego rankingu The Best Chef Awards.
„Dzika kaczka, fermentowana śliwka, cykoria, czarny bez” – fotografia dania NFT oraz plakat w oprawie wraz z autorską kolacją u szefa kuchni – zostały wystawione na licytacji zorganizowanej wraz z fundacją supermodelki Anji Rubik SEXEDPL. Celem aukcji była zbiórka środków na projekt „Lekcja z SEXEDPL”, w którego ramach powstają darmowe materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. O wydarzeniu możesz przeczytać tutaj.
Nadszedł czas na kolejną premierę związaną z tym świetnym szefem kuchni – 4 fotografie NFT, 4 sygnowane plakaty oraz zaproszenie na wyjątkowe wydarzenie już są dostępne w otwartej sprzedaży.
Weź udział w licytacji unikatowych NFT fine diningowych fotografii potraw Przemka Klimy:
Co daje posiadanie tokenów NFT Przemka Klimy?
- wstęp na zamknięte wydarzenie FOOD & FUTURE vol.3, które odbędzie się 30 czerwca 2023 w City Park Poznań, niezwykły wieczór z kuchnią nagrodzonych gwiazdkami Michelin szefów, laureatów i nominowanych do rankingu The Best Chef Awards, którzy zaprezentują wyjątkowe, ośmiodaniowe menu degustacyjne,
- unikatowe zdjęcie w wydrukowanej wersji z sygnaturą Przemka Klimy,
- szkolenie z technologii NFT .
Tokeny NFT zdobywają coraz większą popularność chociażby w świecie sztuki, gdyż wielu artystów decyduje się na zaistnienie w tej przestrzeni. Najbardziej znani gracze na tym rynku także zareagowali entuzjastycznie. Najsłynniejsze domy aukcyjne, takie jak Christie’s czy Sotheby’s, otworzyły wirtualne galerie NFT, a przychody z nich już stanowią istotną i przyszłą część tych planowanych na najbliższe
lata. W NFT przyszłość widzą także najwięksi szefowie kuchni, bo przecież nikogo nie dziwi już, że przygotowywane przez nich dania poza wyjątkowymi walorami smakowymi są często uznawane za małe dzieła sztuki.
Przemek Klima jest dziś najbardziej rozpoznawalnym w świecie polskim szefem kuchni i stąd nasza wspólna decyzja o premierze wybranych fotografii z jego bogatego portfolio kulinarnego.
Partnerem projektu jest SmartVerum, firma zajmująca się profesjonalnie cyfryzacją i tokenizacją (zamianą na NFT) dzieł sztuki. SmartVerum współpracuje z instytucjami sztuki a także instytucjami finansowymi dostarczając cyfrowym kolekcjonerom najwyższej jakości doświadczenie obcowania z NFT poprzez platformę mintiq.io.

Jako szef kuchni szukam inspiracji i eksperymentuję, dlatego stworzenie serii NFT to dla mnie naturalny krok. Daje mi to możliwość pokazania w formie cyfrowej mojej kreatywności i tego, że sztuka kulinarna może być innowacyjna. Połączenie moich pasji – gotowania i sztuki – za pomocą NFT jest dla mnie fascynującą podróżą oraz nowym sposobem nawiązania głębszej relacji z osobami, które od lat śledzą moje działania.



TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA